Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Култард: Алонсо ще подобри работата си, когато Кими е до него във...

Култард: Алонсо ще подобри работата си, когато Кими е до него във Ферари

63
0
Лука ди Монтедземоло,Стефано Доменикали

Завръщането на Кими Райконен във Ферари – въпреки че бе очаквано – логично се превърна в най-обсъжданата тема в света на Формула 1 от момента на официалното му потвърждаване. Задават се десетки въпроси, засягащи както световния шампион за 2007 г., така и Фернандо Алонсо, и бъдещото им партньорство в тима от Маранело.

Бившият пилот от Формула 1 и настоящ коментатор на ВВС Дейвид Култард е на мнение, че ситуацията ще бъде невероятно интересна за наблюдение, макар той самият да не се наема да предвижда как ще се развие.

Дали пренаемането на Кими Райконен от Ферари ще се помни като триумф, смел ход, ознаменувал завръщане към предишна слава? Или ще се помни като провал, завършила със сълзи връзка в рамките само на няколко сезона? Не мога да кажа със сигурност, но определено ще е невероятно да разберем – пише Култард в колонката си за британския вестник Телеграф. – Знам само (след като съм работил с Кими), че с него получаваш точно това, което виждаш. Той е готин, спокоен и напълно аполитичен. Просто изобщо не се въвлича във всички конспирации в падока. Кими ще се заеме с работата и няма да клати лодката. Не го направи и през 2008 и 2009 г., когато Фелипе [Маса] започна да го изпреварва. Леденото поведение на Кими обаче не бива да се бърка с липса на желание. Той не напусна Ферари при най-добрите възможни условия, малко позагуби пътя си, но сега е по-възрастен и по-мъдър след двете години в световния рали шампионат. И все още е невероятно бърз. Въпросът е дали Фернандо Алонсо ще започне да клати лодката, ако Кими се доближи много до него или дори го победи? Не мисля.

Мнозина сравняват създаващото се в Скудерията партньорство с това в Макларън от 2007 г., когато там бяха Алонсо и Люис Хамилтън. Според Култард използването му за доказателство как испанецът се изнервял, когато нещата не се получавали според неговите желания не е коректно:

Вярвам, че Фернандо си изтърва нервите, тъй като се чувстваше дестабилизиран и предаден от факта, че Макларън не изпълниха поети към него обещания, а не защото един новак го предизвикваше. Според мен Фернандо е най-цялостният, завършен пилот и ще подобри работата си, когато Кими е заедно с него в отбора през следващите два сезона, а това е притеснително за всички останали. Рос Браун може да твърди, че Мерцедес имат най-силния пилотски тандем в лицата на Люис и Нико Розберг. Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер може да опита да заяви, че Себастиан Фетел и Даниел Рикиардо са възможно най-добрата двойка. На хартия поне обаче никой не може да се сравнява с комбинацията Фернандо и Кими. Според мен двигателите и системите за задвижване в голяма степен ще решават кой печели догодина, но с Джеймс Алисън и Рори Бърни в техническия екип и с Кими и Фернандо в кокпитите Ферари започват да изглеждат много силни.

В същото време шефът на Скудерията Стефано Доменикали бе категоричен, че привличането на Райконен изобщо не е насочено срещу Фернандо. Той заяви пред уебсайта на екипа, че е погрешно изборът да се смята по някакъв начин за анти-Алонсо.

Във Ферари всички знаят, че интересите на отбора са преди всичко останало, чак след тях идват тези на отделните хора. Една промяна винаги цели подобрение и точно това се опитваме да постигнем с връщането в Маранело на един много опитен, талантлив и решителен пилот като Кими. За първи път ще имаме за пилоти двама шампиони и това само по себе си вече е сериозно, тъй като те винаги се опитват да печелят. В същото време сме наясно, че без достатъчно конкурентоспособен автомобил дори Супермен няма как да побеждава – обясни италианецът.

Той допълва, че нищо няма да се промени във Ферари и състезателите ще започват сезон при равни условия. В течение на времето – ако ситуацията е такава, че единият може да помогне на другия въз основа на събрания актив – е логично това да се случи.

Ставало е в миналото, ще се случва и в бъдеще. Фернандо е ключова придобивка за отбора и ще остане такава за дълго време. Сигурен съм, че той е доволен от направения избор, защото е прекалено интелигентен да не осъзнае, че един по-силен екип може да е само предимство – допълни Доменикали.

В същото време той не се притеснява от добре известното нежелание на Райконен да участва в промоционални събития, спонсорски събирания и т.н. Шефът на Скудерията припомни отново, че отборът работи с пилота три години (от 2007 до 2009 г.) и нямаше проблеми с него:

Всеки, разбира се, има свои собствени разбирания, а и не може да очаквате един финландец да започне да разказва вицове на италиански или да се прави на шут!