Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Култард: Свръх скучно е да слушам пилотите да повтарят: „Опитвах се да...

Култард: Свръх скучно е да слушам пилотите да повтарят: „Опитвах се да не натискам гумите“

4560
0
Пирели, гуми, Формула 1, F1
снимка: Пирели

Дейвид Култард не харесва ситуацията с гумите във Формула 1 и тяхното прекалено пазене от страна на пилотите. В интервю за racefans.net бившият пилот от Гран при, който сега се изявява като телевизионен коментатор и експерт, посочи, че по време на неговата кариера оплаквания като днешните нямаше.

Пирели е доставчик на гуми във Формула 1 от 2011 г. Италианската компания работи според препоръките и изискванията от страна на отборите и спорта. Това не й помага, когато някой е недоволен, а критики към Пирели се отправят почти постоянно. Според Култард е неправилно да има съперничество по отношение на всевъзможни други компоненти, но не и при гумите.

„Карал съм с Гудиър, Бриджстоун, Мишлен и всъщност нито едни от тях не бих могъл да нарека лоши гуми. Ясно е, че имаше моменти, като Бриджстоун или Мишлен имаха предимство на определени трасета. Но това са страхотни компании, с които да работиш. Бореха се да стигнат лимита, имаше толкова много развитие.“

„Никога не сме говорили за температурна деградация. Не сме споменавали нещо като „не може да натискаш гумите“. Най-доброто им представяне бе като нови, после падаше – можеше да се появи грейнинг, блистери, но си бяха просто гуми“, разказа 50-годишният Култард

Шотландецът допълни, че се чувства объркан по време на ерата на Пирели в Гран при.

„Освен това ми е скучно да говоря за това и свръх скучно да слушам пилотите да повтарят: „Опитвах се да не натискам прекалено гумите“. Има войни между задвижващите системи, войни между шаситата и пилотите, а доставчикът на гуми е само един. И всички пилоти се оплакват от тях. Аз бих взел Ейвън или Гудиър, или някоя компания с два основни типа и тогава няма да слушаме всичките тези глупости“, каза още Култард.