Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Култард: Люис бе виновният в последния удар с Маса

Култард: Люис бе виновният в последния удар с Маса

36
0
Фелипе Маса

Дейвид Култард зае доста по-различна позиция от повечето си британски колеги (в ролята си на телевизионен коментатор) по отношение поредния удар между Люис Хамилтън (Макларън) и Фелипе Маса (Ферари). Бившият пилот от Формула 1 твърди, че случилото се на индийската писта е състезателен инцидент, а в най-лошия случай англичанинът има по-голяма вина за удара от съперника си.

В множество аспекти е срамота, че това отново бе основна тема за разговор след първата Гран при на Индия, но какво можем да направим? Надявам се двамата да оправят нещата помежду си, а междувременно можем само да анализираме случилото се на трасето – пише Култард в колонката си за английския Телеграф. – Знам, че мнението ми няма да се приеме особено добре от повечето британски фенове, но просто не мога да разбера как може Фелипе да бъде смятан за виновен. Като пилоти винаги са ни учели, че пилотът отзад носи отговорността и според мен стюардите не изтълкуваха правилно ситуацията.

Дейвид е категоричен, че няма никакво намерение да сипе поредните критики върху главата на Хамилтън, особено след като го бе подкрепил при подобни обстоятелства в Белгия. Това обаче не променя мнението му, че англичанинът е по-виновният в конкретната ситуация.

Ако Люис бе настигнал достатъчно Фелипе в тясната крива, където зоната за спиране е може би 100 метра и трае няколко секунди, то Маса щеше да е прав да му даде път. Но да влезеш в завой, където се кара на четвърта, с може би 150-160 км/ч? Където имаш секунда, за да спреш? Не мисля, че Маса носи отговорността за това. А и в крайна сметка можеше да са които да са други двама пилоти. Затова най-много ме притеснява непостоянството в решенията на стюардите – обяснява шотландецът.

Според него комисарите в Индия като че ли са се опитали да пооправят баланса – Хамилтън бе един от най-наказваните пилоти през сезон 2011 г.

Малко като във футбола – ако реферът изгони някого при противоречиви обстоятелства и тълпата скочи, то той е по-склонен да изхвърли играч и от другия отбор – допълва Култард.