Начало Избрани Култард: Независимо колко титли ще спечели, Верстапен вече е един от най-великите...

Култард: Независимо колко титли ще спечели, Верстапен вече е един от най-великите пилоти в F1

4519
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен е смятан за един от най-невероятните пилоти в историята на F1. Въпреки че нидерландеца все още не е навършил 25 години, Дейвид Култард вярва, че изключителният талант на пилота на Ред Бул го нарежда до най-великите имена в спорта.

Верстапен има 30 победи и 72 подиума откакто влезе във Формула 1 през 2015 г. Миналата година той стана и световен шампион и детронира Люис Хамилтън.

От началото на сезон 2022 състезателят на Ред Бул е в невероятна форма. След първите 15 кръга от кампанията Верстапен води с генералното класиране с аванс от 109 точки пред Шарл Льоклер и Серхио Перес. Така той може да спечели втора световна титла още в Япония или САЩ.

Освен забележителните постижения на Верстапен на пистата, Култард е впечатлен най-вече от неговите изключителни умения и непоколебима последователност.

„Ако погледнете миналата година и начина, по който взе титлата, той бе като феномен. Представянето му бе изключително“, каза Култард.

„От момента, в който се появи в спорта, той прилича на легенди като Сена, Шумахер или Хамилтън. Той дойде готов да спечели шампионата.“

„Верстапен не дойде като абсолютен новобранец и не научи всичко наведнъж. Знам, че му се възхищавам твърде много. Въпреки че е само на 24 години, той е невероятен състезател.“

„Никога не съм бил като него, но ценя упоритата работа и успеха. Той [Макс] е човек, който изправи на крака цяла Нидерландия. Независимо колко титли ще спечели, Верстапен вече е един от най-великите пилоти в F1.“

В момента Себастиан Фетел и Михаел Шумахер си поделят рекорда за най-много спечелени победи през дадена кампания. Двамата германци записаха 13 успеха през 2013 и 2004 г.

Кутард вярва, че Верстапен ще подобри рекордна на бившите световни шампиони. До момента пилотът на Ред Бул спечели 10 от 15 старта през настоящия сезон.

„Той може да подобри този рекорд“, каза бившият пилот от F1. В дългогодишната си кариера в спорта, Култард записа 13 победи с отборите на Уилямс и Макларън.

„Темпото на Ред Бул е много добро, докато Матия Биното е притеснен от липсата на темпо на Ферари. Вярвам, че Макс Верстапен може да спечели повече от 13 първи места. Той дори не се нуждае от тях за шампионата, но от тима на Ред Бул гледат да спечелят всички състезания до края на годината и да смажат всякаква конкуренция“, заключи Дейвид Култард.