Начало Избрани Култард подкрепя идеята за състезание в Ню Йорк

Култард подкрепя идеята за състезание в Ню Йорк

502
0
Ню Йорк и Ред Бул
Ню Йорк, снимка Ред Бул Контент Пуул

Дейвид Култард подкрепя идеята за състезание от F1 в Ню Йорк. Бившият пилот на Ред Бул смята, че ръководството на шампионата трябва сериозно да обмисли надпревара в американския мегаполис и допълнително да разшири присъствието си на територията на САЩ.

Миналата седмица Култард даде ексклузивно интервю за британския сайт motorsport.com. В него той разкри, че F1 може да добави още един старт в Щатите. Британецът дори предложи световният шампионат да се състезава близо до мястото, на което трябваше да се изгради уличната писта Порт Империал.

Преди десетилетие F1 опита да се състезава по източното крайбрежие на САЩ и по-точно Ню Джърси.  Тогава местните промоутъри, подкрепени от Бърни Екълстоун, опитаха да организират на състезание в Ню Джърси

Планът бе да се изгради улична писта с дължина 5.15 км, която минава покрай интермодалния транзитен център Порт Империал. Самото състезание носеше името „Гран при на Америка.“ Проектът бе оглавяван от медийния магнат Лео Хиндери-младши. Американецът дори подаде всички необходими заявки за включване в календара за 2013 г. В крайна сметка дългосрочните финансови затруднения, свързани с неговата организация, както и липсата на инвестиции принудиха организаторите да се откажат от тази идея.

Култард кара на част от пътищата, които трябваше да формират пистата Порт Империал. Бившият пилот от F1 беше зад волана на демонстрационен автомобил Ред Бул RB7. Според него, улиците покрай река Хъдсън биха били „идеалното място“ за следващия старт на F1 в САЩ. Култард призна, че е бил впечатлен от промяната във височината на трасето би била една от най-големите в календара на спорта.

„Опитахме се да организираме състезание в Ню Йорк преди няколко години в Уихоукен“, разказа Култард. „Спомням си, че се състезавах в един от демонстрационните автомобили на Ред Бул. Изминах част от трасето с автомобил от F1 и беше невероятно.“

„Срещу Манхатън имаше секция, която правеше Червената вода [участък от пистата Спа] да изглежда като детска играчка! Надявам се някога успеят да подновят този план, защото мисля, че това би било идеалното място за състезания“, добави британецът.

Култард вярва, че има място за още едно събитие в САЩ, дори и при настоящия брой надпревари в календара на F1. Тази година Лас Вегас се присъединява към Остин и Маями. По този начин Формула 1 има 3 старта само в САЩ

„В бъдеще можем да организираме четири състезания в САЩ, особено като се има предвид площта на страната. Това е утопичната мечта – да разбием Америка.“

„Всички те ще имат свой собствен вкус. Наистина трябва да го имат. В Америка повечето щати са много различни, така че всяко състезание трябва да отразява това.“

„Остин е свързано с това, с което сме свикнали. Това е истинска писта, на която се появяваме и започваме да се състезаваме. Маями е малко хибридна писта, а Вегас е игрова площадка за възрастни. Тъй като събитието се провежда в града, а не на дадено място, то несъмнено ще вземе връх. Тъй като състезанието е в събота вечер, очаквам да има голям шум“, каза още Дейвид Култард.

Култард не е единственият привърженик на идеята за състезание в Ню Йорк/Ню Джърси. По-рано тази година шефът на Ред Бул призна, че ще се радва ако F1 се състезава в Ню Йорк след няколко години. Неговият колега от Астън Мартин Майк Крак също смята, че една надпревара в американския мегаполис би била привлекателно допълнение към графика на спорта.

„Всички ние обичаме да идваме тук [в Америка]. Смятам, че още един старт би бил добра идея. Разбира се трябва да се внимава да не се пренасити пазарът с толкова голямо количество състезания“, коментира Крак.

„Когато разработвате календара – с всички тези разстояния и дискусии за устойчивост – много бързо рискувате да имате твърде много състезания в един регион. Но да, наистина искал да имаме четвърто състезание в Америка“, добави шефът на Астън Мартин.

Междувременно в края на март се появиха слухове, че Атлантик Сити също иска да приеме старт от F1. Планът е дело на Deem Enterprises. Той включва реконструкция на бившето летище на Атлантик Сити и създаването на състезателна писта с дължина от около 4 км, която да е подходяща и за стартове от F1. Тя трябва да си проправя път през жилищен и търговски комплекс с до 2000 жилищни единици.