Начало Избрани Атлантик Сити ще строи писта за F1?

Атлантик Сити ще строи писта за F1?

679
0
Атлантик Сити
Атлантик Сити, снимка Ред Бул Контент Пуул

Атлантик Сити може да построи писта за F1 в бъдеще. Според различни източници, американският град има амбиции да приеме старт от най-високото ниво на моторните спортове. По този начин се очаква да се продължи експанзията на Формула 1 на територията на Съединените щати.

Амбициозният проект е на стойност $3 млрд. и бе одобрен от градския съвет на Атлантик Сити. Плановете са бившето летище Бейдър парк да бъде превърнато в модерна писта за автомобилни състезания. Според проекта бъдещото трасе трябва да отговаря на най-високите стандарти на ФИА и дори да получи лиценз за приемане на стартове от F1. Около бъдещата писта пък трябва да бъдат построени жилищни комплекси и голям търговски център

Грандиозният проект се ръководи от Deem Enterprises. Строителната компания е получила одобрението на кмета на Атлантик Сити Марти Смол-младши и може вече за започне да работи върху бившето летище. Очакванията са реализацията на проекта, който включва и писта за F1, да отнеме между шест и девет години.

Планът на Deem Enterprises за реконструкция на бившето летище на Атлантик Сити е предложен за първи път през февруари 2022 г. Той включва създаването на състезателна писта с дължина от около 4 км, която да е подходяща и за стартове от F1. Тя трябва да си проправя път през жилищен и търговски комплекс с до 2000 жилищни единици. Луксозните етажни собствености ще бъдат обслужвани от автомобилни ентусиасти с високопроизводителни автомобили като Ферари и Ламборгини. Говори се, че ултрамодерният комплекс ще включва и център за отдих на стойност $15 млн.

Планираната писта в Бейдър парк ще бъде проектирана от водеща фирма за моторни спортове в Испания и няма да бъде отворена за широката общественост.

„Не можете да излезете от улицата и просто да карате собствената си кола наоколо. По-скоро ще трябва да сте заедно със сертифицирани от професионални инструктори. Сигурността е от първостепенно значение за нас“, каза представителят на Deem Enterprises Майкъл Биндър.

Това не е първият опит за състезание от F1 в Ню Джърси. В началото на миналото десетилетие бившия шеф на световния шампионат Бърни Екълстоун искаше надпревара по улиците на американския щат. Според плановете уличното трасе трябваше да бъде с дължина от 5.15 км и да минава покрай интермодалния транзитен център Порт Империал.

Първоначалните планове бяха първото състезание в Ню Джърси да се проведе през 2013 г. След това събитието бе отложени няколко пъти преди да бъде окончателно отменено поради финансови причини.

Атлантик Сити има скорошна история в моторните спортове. Американският град прие стартове от американския раликрос шампионат през 2016 и 2017 г. След това събитието не се провежда повече заради разпадането на шампионата.