Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Льоклер спечели квалификацията в Монако, Пиастри и Сайнц зад него, Верстапен шести

Льоклер спечели квалификацията в Монако, Пиастри и Сайнц зад него, Верстапен шести

6007
0
Шарл Льоклер, Ферари
Шарл Льоклер, снимка Ферари

Шарл Льоклер спечели квалификацията за Гран при на Монако. Пилотът на Ферари записа обиколка за 1:10.270 мин. Втори и трети се класираха Оскар Пиастри с Макларън и Карлос Сайнц също с Ферари. Макс Верстапен остана шести в сесията, като пред него се наредиха Норис и Ръсел.

Условията преди най-важната квалификация за сезона бяха много близки с тези в третата тренировка. Температурата на въздуха беше 21 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 48. Вероятността за валежи беше почти нулева, а влажността- около 60 %.

Абсолютно всички пилоти напуснаха бокса след старта на Q1 в Монако с меки гуми. Това създаде предпоставки за сериозен трафик на дългото едва 3.337 км трасе в Монако. Близостта на стените също щеше да направи сесията още по-вълнуваща.

Хамилтън записа първата най-бърза обиколка за 1:12.954 мин. Седемкратният световен шампион показва отлично темпо от началото на уикенда. Хамилтън веднага беше изместен от Верстапен, който закова хронометъра на 1:12.970 мин. В следващите секунди нидерландецът беше изместен от Хюлкенберг, Магнусен и Пиастри. Льоклер даде шесто време в първия си опит, тъй като попадна в трафик

Ръсел на свой излезе начело в класирането, преди да бъде изместен от Верстапен и Пиастри. Пилотът на Макларън записа обиколка за 1:11.881 мин. Рикиардо попадна на сериозен трафик в завой 3 и загуби време. Сайнц и Норис пък загубиха своите обиколки заради нарушаване на границите на пистата в Монако. Верстапен даде трето време, докато Льоклер беше извън топ 10 и трябваше да подобри постижението си.

Льоклер зае първото място във втората половина от Q1. Пилотът на Ферари направи обиколка за 1:11.653 мин. В зоната на изпадащите се намираха Норис, Перес, Цунода, Ботас и Жу. На пистата отново се образува трафик, който щеше да коства време на някои състезатели.

Ръсел беше най-бърз в първия сегмент от квалификацията в Монако. Втори и трети се наредиха Пиастри и Хамилтън. Сред отпадналите пилоти пък бяха Алонсо, Сарджънт, Перес, Бтоас и Жу. Така двата от топ пилотите отпаднаха твърде рано от сесията и ще изпитват огромни затруднения в утрешната надпревара.

Всички пилоти излязоха на пистата след старта на Q2 в Монако. Сайнц поведе с време за 1:11.177 мин. Втори на 19 хилядни беше Верстапен. Цунода даде трето време, следван от Окон, Льоклер, Норис и Пиастри. В опасната зона бяха Рикиардо, Гасли, Хамилтън, Ръсел и Строл, Окон се оплака, че е блокиран от Хюлкенберг.

Пистата ставаше все по-добра с напредване на втория сегмент от квалификацията в Монако. Това позволи на състезателите да подобряват времената си. Пиастри оглави класирането, следван от Льоклер, Ръсел, Верстапен, Сайнц, Хамилтън, Цунода, Окон и Гасли. Междувременно Норис подобри постижението на своя съотборник и зае първото място.

След всички размествания отпаднаха Окон, Хюлкенберг, Рикиардо, Строл и Магнусен. Норис беше пръв, следван от Верстапен, Пиастри, Льоклер и Гасли. Французинът прескочи Q2 за първи път през годината

Сайнц пръв излезе на пистата след началото на най-важната част от квалификацията в Монако. Испанецът беше с нови меки гуми на Пирели. Зад него беше Хамилтън, Гасли, Ръсел и др. Хамилтън записа първата обиколка за 1:10.975 мин. преди да бъде изместен от Льоклер, който записа време за 1:10.418 мин. Втори и трети се наредиха Пиастри и Сайнц. Ръсел зае четвърто място. Верстапен се движеше с рекорден първи сектор, но загуби време в останалите и даде трето време.

Албон направи обиколката си когато всички останали се прибраха в бокса. Англо-тайландският състезател даде седмо време, след което се върна в питлейна и приключи участието си в сесията. Сайнц се върна на трасето, следван от своите колеги. Ръсел даде трето време, а Льоклер подобри постижението си и записа 1:10.418 мин. Пиастри остана втори, следван от Сайнц. Следващите три места бяха заети от Норис, Ръсел и Верстапен. Топ 10 допълниха Хамилтън, Цунода, Албон и Гасли.