Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Льоклер най-бърз и в третата тренировка в Монте Карло

Льоклер най-бърз и в третата тренировка в Монте Карло

1685
0
Шарл Льоклер, Ферари
Шарл Льоклер, снимка Спас Генев

Шарл Льоклер беше най-бърз в третата тренировка на пистата в Монте Карло. Пилотът на Ферари записа обиколка за 1:11.369 мин. и даде сериозна заявка за квалификацията по-късно днес. Втори на близо две десети завърши Макс Верстапен с Ред Бул. Третото място в сесията остана за Люис Хамилтън с Мерцедес.

Чудесни бяха условията преди последната свободна тренировка в Монте Карло. Температурата на въздуха беше 22 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 47. Влажността беше около 60 %. Валежи не се очакваха както през сесията, така и през целия съботен ден.

Ръсел и Норис първи излязоха на трасето. Пилотът на Мерцедес беше с меки гуми, а неговият колега от Макларън- с средно твърди. С твърди гуми бяха още Рикиардо и Цунода. С медиум смеси пък бяха Пиастри, Строл и Алонсо. Ръсел каза по радиото, че сега няма вибрации в автомобила.

Нито един пилот не записа бърза обиколка след първите 5 мин. от сесията. Някои продължаваха да стоят в бокса и да изчакват. Магнусен направи първия тур в тренировката за 1:14.683 мин. Постижението на датчанина беше подобрено от Хамилтън, който записа 1:14.104 мин. Ръсел пък даде трето време.

Около 13 мин. след старта на сесията беше развят червен флаг заради Валтери Ботас. Състезателят на Заубер удари своя болид на изхода от шикана до басейна и получи поражения. Ботас не можеше да продължи и спря своя болид след завоя Раскас

Маршалите успяха бързо да премахнат болида на Ботас и така сесията беше прекъсната за 5 мин. Хюлкенберг записа най-бързата обиколка в сесията за 1:13.652 мин. Второ време даде Льоклер, следван от Ръсел и Сарджънт. Същевременно Магнусен и Хамилтън бяха в зоната за сигурност и предизвикаха за кратко развяване на жълт флаг.

„Гумите са мъртви, приятел“, каза Хамилтън по радиото. Междувременно Пиастри оглави класирането с постижение за 1:12.865 мин. Австралиецът успя да запише обиколка въпреки огромното задръстване на тясното и късо улично трасе в Монте Карло.

Малко пред преполовяването на сесията Льоклер оглави класирането с време за 1:12.521 мин. Пилотът на Ферари успя да избегне големия трафик на трасето. Верстапен даде трето време. Зад него се наредиха Сайнц и Албон. Пиастри допусна грешка на спирането в завоя Сент Дево и остана за кратко в зоната за сигурност. Перес също попадна в трафик и едва не се удари в Гуаню Жу.

Льоклер няколко пъти подобри постижението си във втората половина от тренировка №3 в Монте Карло. Пилотът на Ферари записа време за 1:12.092 мин. Второ време даде Сайнц. Зад испанеца бяха Верстапен, Цунода, Пиастри, Норис, Албон, Магнусен, Хамилтън и Гасли. Льоклер подобри още веднъж времето си и записа 1:11.977мин.

В последната третина от сесията в Монте Карло Льоклер продължаваше да лети по трасето. Петкратният победител в F1 записа време за 1:11.369 мин. Втори на повече от шест десети беше Сайнц. Алонсо държеше третото време, следван от Верстапен, Ръсел, Магнусен, Строл, Пиастри, Хамилтън и Цунода. Единствено Ботас не беше записал време и стоеше бокса, докато механиците поправяха неговата кола. Норис беше блокиран от Ръсел в тунела и изрази възмущението си по радиото. Верстапен подобри постижението си и зае второто място.

Льоклер запази първото място до края на последната тренировъчна сесия в Монте Карло. Втори на близо две десети финишира Верстапен. Трети остана Хамилтън, следван от Пиастри, Перес, Ръсел, Сайнц, Норис, Цунода и Алонсо.