Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен спечели квалификацията за Гран при на Япония

Верстапен спечели квалификацията за Гран при на Япония

5563
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели квалификацията за Гран при на Япония. Пилотът на Ред Бул записа най-бързата обиколка за 1:28.877 мин. Втори и трети се наредиха Оскар Пиастри и Ландо Норис от Макларън.

Времето в началото на сесията отново бе нетипично горещо. Температурата на въздуха бе 27 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 38. Вероятността за дъжд отново бе малка. Феновете по трибуните отново правиха невероятна атмосферата на Сузука.

Лоусън пръв напусна бокса и записа обиколка за 1:31.729 мин. с гуми софт. Втори бе Строл. Верстапен записа обиколка за 1:29.878 мин. и оглави класирането, докато Норис даде второ време. Зад него бяха Пиастри и Перес. Междувременно Логан Сарджънт допусна грешка и катастрофира на последния завой. Това доведе до спиране на квалификацията в Япония

Квалификацията в Япония бе спряна за близо 15 мин. Льоклер и Сайнц първи излязоха на трасето. Пилотите на Ферари все още не бяха записали време в Q1, както и Ботас, Албон и Гасли. Льоклер даде трето време, а Сайнц- пето. В зоната на изпадащите се намираха Ботас, Хюлкенберг, Сарджънт, Албон и Гасли.

В последните минути на първия сегмент от квалификацията в Япония на трасето се образува сериозен трафик, както поясни по радиото Хамилтън. В последните секунди имаше сериозни размествания в подреждането. Сред отпадналите се оказаха Ботас, Строл. Хюлкенберг, Жу и Сарджънт. Китайският състезател каза, че е бил блокирал от болид на Алфа Таури.

Верстапен пръв излезе на трасето след началото на Q2 в Япония. Действащият световен шампион записа обиколка за 1:29.964 мин. Втори на повече от секунда беше Албон. Перес даде второ време, следван от Льоклер, Сайнц, Ръсел, Хамилтън, Окон и Гасли. Пиастри и Норис направиха обиколки и се наредиха веднага зад Верстапен, а четвърти бе Цунода. Магнусен не бе записал време.

Албон използва чистата писта в средата на Q2 в Япония и даде седмо време. Същевременно състоянието на пистата ставаше все по-добро. В последните три минути всички състезатели отново напуснаха бокса. Изключение направиха Верстапен, Пиастри и Норис.

Льоклер записа най-силната обиколка и изпревари Верстапен с 24 хилядни. Сайнц даде трето време, а Алонсо- осмо. Хамилтън също записа трети резултат. В крайна сметка отпаднаха Лоусън, Гасли, Албон, Окон и Магнусен.

Цунода пръв излезе на пистата след старта на последната част от квалификацията за Гран при на Япония. Пилотът на Алфа Таури бе посрещнат с овации по трибуните. Същевременно Верстапен записа обиколка за 1:29.012 мин. и оглави класирането. Перес даде второ време, преди да бъде изпреварен от Пиастри и Норис. Хамилтън и Цунода заеха петото и шестото място. Сайнц и Льоклер решиха да останат в бокса.

В края на Q3 пилотите опитаха да подобрят своите постижения. Верстапен записа още по-силен резултат и циментира първата стартова позиция за Гран при на Япония. Втори и трети се наредиха Пиастри и Норис. Четвърти финишира Льоклер, следван от Перес, Сайнц, Хамилтън и Ръсел. Топ 10 допълниха Цунода и Алонсо.