Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ланс Строл с шокиращ полпозишън в Турция, Ферари извън Q3

Ланс Строл с шокиращ полпозишън в Турция, Ферари извън Q3

11476
0
Строл
Ланс Строл, снимка Рейсинг Пойнт
Пилотът на Рейсинг Пойнт Ланс Строл спечели първи полпозишън в кариерата си в драматична квалификация за Гран при на Турция. Канадецът записа най-добрата обиколка за 1:47.765. Втори на почти три десети завърши Верстапен, а трети на повече от секунда и половина бе съотборника на Строл Серхио Перес. Това е първият случай за сезона, в който победител в квалификацията не е пилот на Мерцедес.


Стойностите за квалификацията на Истанбул парк бяха най-ниските от началото на състезателния уикенд. Температурата на въздуха бе 11 градуса, а тази на пистата- 13. Влажността бе цели 90 %.


Малко преди старта на квалификацията трасето бе посетено от едно куче.

Почти всички състезатели излязоха на мократа писта веднага след старта на Q1. Пилотите на Ред Бул, Макларън,, Рейсинг Пойнт и Ферари излязоха с гуми интермедия, а Верстапен допусна грешка и се завъртя.

Pushing to the max already 👀#TurkishGP 🇹🇷 #F1 pic.twitter.com/6DP5A7dPjs

— Formula 1 (@F1) November 14, 2020

Първото най-добро време даде Ландо Норис, но веднага бе изместен от няколко пилоти и така лидерството пое Валтери Ботас с 2:07.001 с гуми за напълно мокър асфалт. С напредване на сесията начело застана Окон, а условията на трасето ставаха все по-лоши.

Макс мина през бокса и се върна с гуми за мокро, а Пиер Гасли се завъртя. Седем минути преди финала на първата фаза квалификацията бе прекратена поради лошата видимост и все по-засилващия се дъжд.

Преди прекъсването на първата част от квалификацията в опасната зона са Льоклер, Грожан, Гасли, Латифи и Ръсел, който ще стартира от дъното на колоната заради смяна на двигател.

Организаторите на надпреварата направиха опит да премахнат водата на трасето по нетрадиционен начин.

След повече от половин час прекъсване сесията бе рестартирана.


След рестарта на квалификацията почти всички пилоти бяха на трасето с гуми за изцяло мокър асфалт, а Кими Райконен се завъртя, но успя да удържи своя болид и не се удари в мантинелите. За съжалние Ромен Грожан нямаше този късмет и излетя в чакъла на завой номер едно и това предизвика ново прекратяване на сесията. Грешка на първи завой допусна и Шарл Льоклер.

След втория рестарт Верстапен записа най-доброто време, а всички пилоти подобриха своите обиколки и в крайна сметка  от Q1 отпаднаха Кевин Магнусен, Данил Квят, Джордж Ръсел, Ромен Грожан и Николас Латифи, който завърши участието си в чакъла.

Веднага след началото на Q2 всички състезатели бяха на мокрото трасе, като Сайнц и Норис бяха с интермедии. Първия записал най-бърз тур бе Кими Райконен, но веднага бе изместен от Рикиардо, Албон и Верстапен. След преполовяване на втората квалификация начело бе Ланс Строл, следван от Албон, Ботас и Верстапен. Пилотите на Ферари бяха извън топ 10, както и Пиер Гасли.

До края на Q2 на първо място бе Верстапен с време от 1:50.293, а зад него бяха пилотите на Мерцедес и Алекс Албон. Така от втората фаза отпаднаха Ландо Норис, Себастиан Фетел, Карлос Сайнц, Шарл Льоклер и Пиер Гасли, а двете коли на Алфа Ромео ще участва в Q3 за пръв път от началото на сезон 2020.

Всички състезатели с изключение на Естебан Окон и Серхио Перес бяха на трасето с гуми за напълно мокра настилка.

Първия най-бърз тур бе на Макс Верстапен- 1:52.326. Малко след това Перес измести нидерландеца, който се отправи към бокса за да сложи гуми интермедия.

След преминаванията през бокса изненадващо Ланс Строл  завъртя най-бързата обиколка и спечели квалификацията, следван от Верстапен, Перес, Албон и Рикиардо. Топ 10 допълниха Хамилтън, Окон, Райконен, Ботас и Джовинаци.