Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Норис с първи полпозишън във F1. Сайнц – втори, Ръсел – трети.

Норис с първи полпозишън във F1. Сайнц – втори, Ръсел – трети.

7534
0
Ландо Норис
Ландо Норис, снимка: Пирели

Ландо Норис спечели първия си полпозишън във Формула 1 след драматичен финал на квалификацията в Сочи. Сайнц и Ръсел останаха втори и трети. Хамилтън се класира едва четвърти, след като се удари на влизане в бокса в последните минути и се завъртя при единствения си опит за подобряване на времето накрая.

There are some blue skies currently above Sochi

Проливният дъжд, заради който бе отменена третата тренировка, беше спрял, но пистата все още бе мокра за началото на квалификацията. Всички пилоти излязоха с гуми интермедия и ги използваха до края на Q1, с изключение на Фернандо Алонсо, който започна с гуми за мокра писта, но ги смени след няколко тура. Макс Верстапен пък не направи обиколки за време.

Антонио Джовинаци се завъртя в 8-ми завой, а точно в този момент близко зад него бе Шарл Льоклер. Пилотът на Ферари обаче успя да избегне удара.

В края на първия сегмент от квалификацията Хамилтън бе първи пред Ботас и Перес. Отпаднаха Райконен, Шумахер, Джовинаци, Мазепин и Верстапен.

Всички пилоти използваха интермедия и в Q2. В този сегмент на квалификацията не взеха участие Льоклер и Латифи, като и двамата ще изтърпят наказание за смяна на задвижващата система.

Фетел, Гасли, Цунода, Латифи и Льоклер отпаднаха от квалификацията в Q2. Хамилтън и Ботас отново бяха първи и втори, а този път зад тях се нареди Алонсо. Пистата продължи да изсъхва с напредването на сесията, с което пилотите постигаха все по-бързи времена.

Всички пилоти излязоха отново с гуми интермедия, но само след няколко тура Джордж Ръсел помоли от отбора му да приготвят сликове. Всички останали пилоти го последваха. Люис Хамилтън се удари в стената на влизане в питлейна и счупи предното си крило. От отбора обаче му поставиха ново и той излезе отново на пистата.

Първите обиколки с най-меките гуми бяха по-бавни за всички в сравнение с тези на гуми интермедия. Повечето обаче успяха да подобрят времената си с последния си опит.

Ландо Норис постигна най-бързо време и спечели полпозишън. Зад него се наредиха Карлос Сайнц и Джордж Ръсел. Хамилтън остана едва четвърти след като се завъртя в последния сектор.