Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън се пребори с Ботас за полпозишъна във Великобритания

Хамилтън се пребори с Ботас за полпозишъна във Великобритания

3481
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Мерцедес

Люис Хамилтън се пребори със съотборника си в Мерцедес Валтери Ботас за първата позиция за Гран при на Великобритания. Трети в официалната сесия за разпределение местата на грида бе Макс Верстапен с Ред Бул.

Температурите малко се качиха до началото на квалификацията – до 22 градуса на въздуха и 40 градуса на пистата. Според рейс контрола рискът от дъжд бе 60%, имаше и вятър.

Първото време в Q1 бе на Кими Райконен – 1:27.941 сек

Заедно с него на пистата бяха още пилотите на Хаас, съотборникът му Антонио Джовинаци, скоро и останалите състезатели излязоха. Последни в бокса останаха Ред Бул и Естебан Окон. Всички бяха с гуми софт.

След първите квалификационни серии пръв в класирането бе Валтери Ботас с 1:26.092. На само 0,023 сек зад него се нареди Макс Верстапен, а Люис Хамилтън бе трети (+0,339 сек). Следваше Шарл Льоклер (+0,458 сек) пред Ланс Строл, Алекс Албон, Пиер Гасли, Данил Квят. Карлос Сайнц и Себастиан Фетел допълваха топ 10. В зоната на изпадащите бяха Кевин Магнусен, Райконен, Джовинаци, Латифи и Грожан.

Ботас свали още от най-доброто време, а Хамилтън изпревари Верстапен.

В края на Q1 на трасето се върнаха пилотите, класирани от шеста позиция назад, Строл и Хамилтън. Латифи се завъртя и предизвика показването на жълти знамена във втори сектор.

Опитите на пилотите в дъното на подреждането да се измъкнат от зоната на изпадащите. Това не им се удаде и по-нататък не продължиха пилотите на Хаас, Алфа Ромео и Латифи. Джордж Ръсел за трета поредна квалификация се класира в Q2. Англичанинът обаче бе разследван заради предполагаемо недостатъчно намаляване на скоростта на жълти знамена.

В началото на Q2 от Ред Бул и Рейсинг Пойнт решиха да опитат бързи обиколки с гуми медиум. Със средната по твърдост смес излязоха още състезателите на Мерцедес и Шарл Льоклер, Фетел сложи софт

Ботас даде първо време (1:25.015 мин – нов рекорд на пистата), докато Хамилтън се завъртя. 8:51 минути преди края на квалификационния сегмент обаче рейс контролът спря квалификацията. Причината бяха камъчетата, които Хамилтън извлече на трасето при излитането си.

При спирането на часовника зад Ботас бе Верстапен (+1,129 сек). Трети бе Льоклер, следван от Окон, Сайнц, Норис, Фетел, Строл, Албон, Хюлкенберг.

След подновяване на сесията Хамилтън веднага излезе на трасето с медиум. Той бе сам на пистата и първото му време в тази серия бе 1:25.347 – 0,332 сек по-бавен от съотборника си и втори в класирането. По-малко от 5 минути преди края на Q2 Даниел Рикиардо, Гасли и Квят все още нямаха времена. В последните 3 минути на трасето излязоха всички пилоти. Строл и Фетел бяха с медиум, останалите – със софт.

Класираните в челото в Q2 не довършиха бързите си обиколки. По-назад Гасли, Албон, Хюлкенберг, Квят и Ръсел останаха под чертата. Квят освен това е с наказание пет места назад на грида заради смяна на скоростна кутия. Времето на Гасли бе абсолютно равно с това на класиралия се десети Строл, но канадецът го бе записал пред пилота на Алфа Таури и продължи в Q3.

Пилотите на Макларън първи излязоха на трасето в решителния трети квалификационен сегмент

Бързо ги последваха останалите състезатели, класирали се в топ 10. Строл трябваше да спре рязко в питлейна, тъй като от Ферари пуснаха опасно Льоклер. Последен от бокса тръгна Верстапен.

Първото записано време бе на Норис – 1:26.456. Хамилтън свали 1,840 сек от това постижение. Ботас остана на 0,150 сек зад съотборника си. Трети се нареди Верстапен, следван от Строл, Льоклер, Фетел, Норис, Сайнц, Окон и Рикиардо.

В самия край на сесията Хамилтън бе дори още по-бърз и взе първата позиция за домашния си старт. Ботас остана твори, Верстапен – трети.