Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън на полпозишън за Гран при на Австралия

Хамилтън на полпозишън за Гран при на Австралия

39
0

Люис Хамилтън спечели първата позиция на стартовата решетка за Гран при на Австралия, първи кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2016 г. На първа редица до него ще е съотборникът му Нико Розберг.

Мерцедес обаче взе първа редица на грида в квалификация, която за пръв път се проведе в нов формат и битката за полпозишъна приключи, без изобщо да стигне до очаквания в последната минута дуел.

Часовете преди квалификацията бяха изкарани в преговаряне на новите правила за квалификацията и въпроси какво би могло да се случи в определени ситуации.

Надеждите бяха за битка между Мерцедес и Ферари, разликата между които в последната свободна тренировка бе малко над 2 десети от секундата (0,228 между най-бързия в сесията Люис Хамилтън и класиралият се трети Себастиан Фетел.

На изхода от питлейна се образува опашка от коли преди началото на Q1. Първият сегмент от квалификацията е 16 минути, след 7 минути отпада най-бавният пилот, после отпада по един на всеки 90 секунди.

Гуми суперсофт бе изборът на отборите за първата част от квалификацията. Времената заваляха три минути след старта на Q1, като Хамилтън оглави подреждането с 1:26.635 мин, следван от Кими Райконен, Макс Верстапен, нико Розберг (след грешка и стъпване на тревата), Себастиан Фетел, Карлос Сайнц, Валтери Ботас, Фелипе Маса, Серхио Перес, Даниел Рикиардо и т.н. След това Кими изпревари Хамилтън с 0,056 сек по-добро време, но световният шампион си върна първата позиция с 1,228 сек по-бързо постижение.

Първият елиминиран пилот в Q1 бе Паскал Верлайн (Мейнър). Бързите обиколки продължаваха, Фернандо Алонсо излезе на втора позиция – на 1,186 сек от Хамилтън.

Следващият отпаднал бе Рио Харианто, който вероятно ще стартира последен заради наказанието си, наложено за удара му в Грожан в третата свободна сесия. После участието си приключи и Естебан Гутиерес, а след това отпадна и френският му съотборник в Хаас, като от екипа коментираха, че Грожан е бил в добър тур, но не е успял да го завърши.

Първата изненада за Q1 бе елиминирането на Данил Квят (Ред Бул). Във финалните минути на първия квалификационен сегмент битка за преминаване в Q2 водеха пилотите на Рено и Маркус Ериксон, чийто съекипник в Заубер Фелипе Насър вече бе вън от борбата. Шведът не можа да се пребори с Кевин Магнусен и Джонатан Палмър.

В Q2 (15 минути, елиминациите стартират след шестата минута и след това са отново на всеки 90 секунди) всички отново започнаха веднага серии с бързи обиколки, отново със суперсофт. Хамилтън пак излезе пръв, следван от Розберг (+0,191), Маса (+1,039), Перес (+1,168), Фетел (+1,199), Верстапен (+1,224) и т.н.

Магнусен пръв отпадна в Q2 след битка с Джолион Палмър и Дженсън Бътън (Макларън), които го последваха в рамките на три минути след това. После Алонсо приключи с участието си в квалификацията, както и Валтери Ботас (Уилямс). Нито един от пилотите и на Форс Индия не стигна до финалния квалификационен сегмент.

За решителните последни минути борба за разпределение местата на първите четири редици останаха пилотите на Мерцедес, Ферари, Торо Росо, Даниел Рикиардо и Фелипе Маса.

След първите бързи обиколки редът бе Хамилтън (1:24.133, 1:23.837), Фетел (+0,542), Райконен (+0,9), Розберг (+1,127), Верстапен (+1,301), Маса (1,325), Сайнц (+1,449), Рикиардо (+1,456).

Първият елиминиран бе австралийският пилот на Ред Бул. 90 секунди по-късно бе последван от Сайнц, който така или иначе се бе прибрал в бокса. Маса, Верстапен, Фетел и Райконен направо слязоха от колите си. Розберг излезе за бърз тур, оставайки на 0,360 сек от съотборника си и квалификацията на практика приключи близо 4 минути преди изтичане на времето. Камерите бяха заети да показват как на питуола на Мерцедес се поздравяват.