Начало Други Квят ще кара в WEC за отбора на Према

Квят ще кара в WEC за отбора на Према

444
0
Данил Квят
Данил Квят, снимка Алпин

Данил Квят възстановява активната си състезателна кариера. Бившият пилот от F1 ще кара за отбора на Према в клас LMP2 на световния шампионат за издръжливост (WEC). Руснакът ще кара прототип №63, подготвен от италианския тим.

Квят прекара шест сезона във Формула 1 в периода 2014-2020. Руският състезател бе част от отборите на Торо Росо/Алфа Таури и Ред Бул. Квят записа общо 110 старта в F1, в които записа 2 подиума и спечели общо 202 точки.

В края на 2020 г. той окончателно напусна Алфа Таури и бе заменен от Юки Цунода. През 2021 г. той бе резервен пилот в отбора на Алпин.

Миналата година Квят трябваше да вземе участие в клас LMP2 на WEC. 28-годишният състезател трябваше да си партнира в отбора на G-Drive заедно с Роман Русинов и Рене Биндер. За съжаление началото на военна инвазия на Русия в Украйна принуди Квят и Русинов да се изтеглят от шампионата. Двамата така и не подписаха специалната декларация на ФИА. Според нея те трябва да се състезават под неутрален флаг и да не носят цветовете или знамена на Русия. ФИА също така извади от WEC отбора на G-Drive заради връзките с Газпром. Въпреки че бе блокиран да участва в международни състезания, Квят все пак записа три участия в НАСКАР за Team Hezeberg.

Тази година Квят най-накрая трябва да се включи в WEC с отбора на Prema. 28-годишният състезател ще си партнира със заводския пилот на Ламборгини Мирко Бортолоти и френската състезателка Дориан Пин.

„Присъединяването ми към Prema и съвместното участие в Световния шампионат за издръжливост на ФИА ще бъде много вълнуваща част от кариерата ми“, коментира Квят.

„Отборът е много известен с предишните си успехи в различни серии. Сега съм сигурен, че иска да завладее и света на състезанията за издръжливост. Много съм развълнуван да бъда част от него и съм много мотивиран да дам най-доброто от себе си, за да се опитаме да се класираме на челни позиции“, добави бившият пилот от F1.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Daniil Kvyat (@danydk1)

Сезон 2023 в WEC ще включва седем старта, които ще се проведат на 3 континента. Единствената промяна в сравнение с 2022 г. е завръщането на старта в Портимао.