Начало Избрани Квят ще се състезава в НАСКАР

Квят ще се състезава в НАСКАР

604
0
Данил Квят
Данил Квят; снимка: Алпин

Данил Квят ще се състезава в НАСКАР. Бившият пилот от F1 ще вземе участие в три надпревари за Team Hezeberg. Първият старт на руснака ще бъде този уикенд на пистата Индианаполис.

Квят ще кара втория автомобил на Team Hezeberg в оставащите три състезания на стандартни писти през този сезон. Първото ще бъде тази неделя на пистата Индианаполис Мотор Спийдуей. След това ще участва на Уоткинс Глен през август. Последната надпревара ще бъде през октомври на пистата Шарлот.

Екипът на Hezeberg е съвместна дейност на състезателната легенда Тойне Хеземанс и холандския предприемач Ернст Берг. През този сезон използва отборът използва автомобил на Форд с номер 27 в определени състезания.

Другият пилот на тима Лорис Хесеманс ще кара Форд27 този уикенд, докато Квят ще бъде с Тойота №26.

Много съм щастлив, че ще мога да направя дебюта си в сериите NASCAR Cup в Индианаполис. Винаги съм бил запален по състезанията в НАСКАР. Това е най-висшата форма на моторните спортове в САЩ“, казва Квят.

„НАСКАР винаги ме е привличал, тъй като за мен тези серии са една от най-чистите форми на моторните спортове.“

Кариерата на Квят в F1 имаше възходи и падения. Руснакът направи своя дебют в спорта през сезон 2014. Година по-късно той бе повишен в тима на Ред Бул и замени Себастиан Фетел. Квят остана в главния отбор до първия четири кръга от 2016 г. После той бе върнат в Торо Росо за сметка на Макс Верстапен.

28-годишният състезател бе освободен от Ред Бул в края на 2017 г. През 2018 г. Квят бе резервен пилот във Ферари, преди да се завърне в семейството на австрийската компания за енергийни напитки година по-късно.

Квят бе освободен от Алфа Таури за сметка на Юки Цунода в края на 2020 г. Миналия сезон той бе резерва в отбора на Алпин.

Тази година Квят трябваше да се състезава в световния шампионат за издръжливост (WEC). Руснакът трябваше да бъде в екипа на G-Drive заедно със своя сънародник Роман Русинов.

След началото на войната между Русия и Украйна, отборът на G-Drive, който е спонсориран от Газпром, бе изваден от шампионата. Квят и Русинов отказаха да подпишат декларацията на ФИА за Украйна и на практика останаха без работа.

Сега руският състезател ще се прехвърли в НАСКАР, състезавайки се под неутрален флаг.

Очаквам с нетърпение да постигна успехи в този вид моторни спортове. Надявам в бъдеще да се боря за победи и шампионати. Не мога да не благодаря на НАСКАР, Джош Рийм, Тойне Хеземанс, Ернст Берг и всички в Team Hezeberg за предоставената възможност“, каза той.

Момчетата в тима работиха неуморно, за да подготвят машината и мен за това преживяване. За първи път ще бъда в Индианаполис. Нямам търпение да го видя на живо. От това, което видях на видео, това е доста предизвикателна писта. Аз очаквам с нетърпение това предизвикателство, както и участието в сериите за купата на НАСКАР“, допълни Данил Квят.

Съсобственикът на отбора на Hezenberg Джош Рийм вярва, че НАСКАР е чудесна дестинация за следващото начинание на Квят в моторните спортове.

Даниил е много талантлив пилот с невероятен опит в открити автомобили. Според мен НАСКАР е чудесно място за Данил, особено с възможностите на Next-Gen в много стилове състезания, каза Рейм.

Очаквам с нетърпение да бъда част от прехода му към НАСКАР и да му помогна с каквото мога.“

Квят не е единственият бивш пилот от F1, който се насочва към НАСКАР. Световният шампион от 2007 г. Кими Райконен също ще вземе участие в състезанието на Уоткинс Глен. Финландецът ще бъде зад волана на Шевролет Камаро ZL1 приготвен от екипа на Trackhouse Racing.