Начало Избрани Квят не подписа декларацията на ФИА за Украйна

Квят не подписа декларацията на ФИА за Украйна

3077
0
Данил Квят
Данил Квят, снимка G-Drive

Данил Квят няма да участва в световния шампионат за издръжливост. Руският състезател не е подписал декларацията на ФИА, отнасяща се за спортистите от Русия и Беларус. Според нея те трябва да се състезават под неутрален флаг. 

След като прекара 2021 г. като резервен пилот на Алпин, Квят подписа договор за участие в световния шампионат за издръжливост (WEC). Според него той трябваше да кара за отборa на G-Drive Racing. Тимът е подкрепян от руския производител на петрол Газпром, базиран в Санкт Петербург. Ръководител на тима е Александър Крилов, който и е директор на регионалната дирекция за продажби на Газпром.

По този начин Квят едва ли ще получи възможност да дебютира в сериите или да участва в 24-те часа на Льо Ман. Легендарното състезание трябва да се проведе през юни. 

В разгара на военния конфликт между Русия и Украйна, редица спортни организации от цял свят се опитаха да намерят решения, които да позволят на състезателите от Русия и Беларус да участват в съответните спортове. Във връзка с това ФИА издаде документ, който притежателите на състезателен лиценз на Руската автомобилна федерация, сред които е и Квят, трябва да подпишат, ако искат да се състезават.

Ангажиментът за неутралност и миризисква от руските пилоти да се съгласят с насоки и мерки. Някои от тях са например да не показват никакви руски знамена или символика върху автомобилите си, облеклото си и в социалните медии. Освен това не трябва да изразяват пряка или друга подкрепа за действията, предприети от Русия или руския президент Владимир Путин.

Крайният срок за подписване на този документ бе 4 март. Според информация на различни медии, Данил Квят, както и мениджърът и пилот на отбора на G-Drive Racing Роман Русинов са отказали да изпълнят това нареждане на ФИА.

При сегашното положение позицията на Квят и Русинов ги лишава от участие във WEC през сезон 2022. Също така тимът на G-Drive напуска  шампионата.

Квят все още не е обяснил мотивите зад това решение. Отказът му да подпише декларацията на ФИА ще му попречи да участва и в други шампионати и серии.

Данил стана вторият високопоставен руски пилот, на когото предстои година извън спорта. В края на миналата седмица Хаас потвърди, че е прекъснал връзките си с фамилия Мазепин и Уралкали

Междувременно Роман Русинов също е отказал да подпише декларацията на ФИА. Съотборникът на бившия пилот на Ред Бул и Торо Росо/Алфа Таури потвърди това в социалните мрежи. Неговият пост бе харесан от Квят. 

Днес аз, пилотът на руския отбор G-Drive Racing, отказах да приема дискриминационните условия на ФИА, написа Русинов.

Целта на всеки един спортист е да чуе химна на своята страна на подиума. В нашия 10-годишен международен опит, екипът ни е правил това многократно. Издигнахме руското знаме, чухме и изпяхме нашия  национален химн. В името на моите фенове, съотборници и на спортната ми чест няма да подпиша този документ. По-добре изобщо да не се състезаваме.“

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Roman Rusinov (@romanrusinoff)