Начало Автомобили „Литекс Моторс“ стана Компания на годината за 2015

„Литекс Моторс“ стана Компания на годината за 2015

76
0

„Литекс Моторс“ стана Компания на годината за 2015 беше отличена, като получи признанието за „Устойчиво развитие, иновации и качество в автомобилостроенето”.

Изграден преди 5 години, заводът за автомобили в с. Баховица продължава да е едно от най-модерните производствени съоръжения в Европа с производствен капацитет от 50 000 автомобила годишно. За миналата година от компанията обявиха 4% ръст в продажбите на нови автомобили с марка Great Wall, които произвеждат, само на българския пазар. Освен в страната ни, „Литекс Моторс“ продават и на значителен брой европейски пазари като до края на годината пранират навлизането на още няколко нови, включително и на един от най-големите пазари на Стария континент – Полша. Освен моделите Great Wall, от средата на тази година българските инженери ще започнат да произвеждат и луксозната марка SUV-та HAVAL, които „Литекс Моторс“ показаха през октомври по време на Автосалон София 2015.

„Компания на годината” се проведе за втори път, като на церемонията бяха отличени фирми в общо 11 категории – индустрия, промишленост, здравеопазване, финансов сектор, медии, фармация, ритейл сектор, глобален бизнес и ИТ сектор. На събитието в зала „Роял” на „София хотел Балкан” присъстваха министърът на икономиката Божидар Лукарски, заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, председателят на БТПП Цветан Симеонов и др.

Целта на инициативата е да се популяризират добрите бизнес практики, да се фокусира общественото внимание върху иновативни и актуални модели за управление на бизнеса, като се отличат най-добрите компании във всяка от категориите.

„За нас това признание означава вероятно много повече, отколкото за която и да било друга българска компания, защото ние започнахме нещо ново за България, нещо от нула, в което нямахме традиции, напротив – имаме само примери за провал, започнахме нещо, в което много хора не вярваха, че ще успеем – започнахме да произвеждаме автомобили в България“, заяви пред гостите търговският директор на „Литекс Моторс“ Тодор Стойков, на когото беше връчено отличието.

Организатори на събитието са списание и клуб Business Lady под патронажа на Томислав Дончев, заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика и с официалното партньорство на Българска търговско-промишлена палата, Български форум на бизнес лидерите, Германо-Българска индустриално-търговска камара и Висше училище по застраховане и финанси.