Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ландо Норис: Люис имаше по-силната кола през 2021

Ландо Норис: Люис имаше по-силната кола през 2021

3401
0
Ландо Норис
Ландо Норис, снимка Макларън

Ландо Норис вярва, че Макс Верстапен не е станал световен шампион защото е разполагал с най-бързата кола. Пилотът на Макларън посочи по-малкото допуснати грешки и повечето късмет като основните причини за титлата на Макс. 

През изминалата кампания Макс спечели 10 победи и триумфира в състезанието на Яс Марина след много противоречиви действия на състезателния директор Майкъл Маси. В крайна смета пилотът на Ред Бул завърши с аванс от осем точки пред британския състезател на Мерцедес.

Въпреки това тимът от Милтън Кийс загуби битката в шампионата при конструкторите, което според Хорнер не е толкова важно.

Норис също записа най-силният си сезон откакто е пилот в F1. Младият британец завърши на шеста позиция, спечелвайки четири подиума и един полпозишън. Също така изпревари по-опитния си нов съотборник Даниел Рикиардо. Ландо бе много близо до победата в Гран при на Русия, но завалял дъжд и забавено спиране в бокса го накараха да изостане в класирането.

Норис мисли, че карането на Верстапен, а не темпото на RB16B е била главната причина той да се пребори с Хамилтън.

„Не мисля, че Макс имаше по-добрата кола през целия сезон. Люис имаше по-силната кола през 2021. Верстапен правеше по-малко грешки и късметът бе на негова страна“, каза Норис.

По отношения на скъпоструващите грешки, които могат да се тълкуват като състезателни инциденти, Верстапен бе перфектен във всяко отношение. Състезателят на Ред Бул отпадна заради сблъсъци с Хамилтън на Силвъrстоун и Монца, a в Азербайджан спукана гума му попречи да спечели надпреварата.

Междувременно Хамилтън сгреши в Баку след като изпусна точката за спиране. На Имола имаше инцидент, но благодарение на червения флаг колата му бе поправена, което позволи да се добре до второто място. Грешни стратегически решения костваха на Люис ценни точки в Монако и Турция.

Норис не крие добрите си взаимоотношения с новия световен шампион. Верстапен описва Ландо като добър приятел и изпрати най-добрите си пожелания след тежката катастрофа на 22-годишния пилот на Макларън в квалификацията на Спа.

„Радвам се за него. Поздравявам го за това, което направи този сезон. Успя да победи Люис, който е с по-голям опит и има толкова много титли. Макс ми е много добър приятел. Първо поздравих него, но след това отидох и при Люис, защото и той имаше невероятен сезон. Изпитвам огромно уважение и към двамата състезатели“, обясни Ландо Норис.