Начало WRC News Лапи остава в Хюндай догодина, но ще бъде с ограничена програма

Лапи остава в Хюндай догодина, но ще бъде с ограничена програма

140
0
Есапека Лапи
Есапека Лапи, снимка Хюндай

Есапека Лапи остава част от Хюндай и през следващия сезон. Финландецът удължи споразумението си с южнокорейския производител. За разлика от тази година, следващия сезон Лапи ще кара с ограничена програма и ще дели третата кола i20 N Rally1 с поне още един състезател.

Лапи се присъедини към Хюндай в началото на тази година. 32-годишният състезател подписа едногодишен договор с базирания в Алценау екип. По този начин Лапи стана един от малкото състезатели в модерната история на WRC, които са карали за четири различни производителя. Преди да дойде в Хюндай, финландецът е карал за Тойота, Ситроен и М-Спорт Форд

Лапи изигра ключова роля в разработването на Хюндай i20N през този сезон. Той постигна впечатляваща поредица от подиуми в Хърватия, Португалия, Сардиния и Естония. След това той претърпя няколко катастрофи, заради които загуби ценни точки и не финишира в последните две ралита.

По-рано тази година Лапи каза, че се надява да остане в Хюндай и през следващия сезон. Финландецът дори призна, че се надява да участва с ограничена програма, а не с пълен сезон.

„Още преди време поисках да работя на половин работен ден, ако това е възможно. Причината за това е, че в личния ми живот беше доста трудно да се справям с всичко, когато постоянно отсъствам от дома“, каза Лапи.

„Миналата година направихме програма на непълно работно време. Стори ми се, че така балансът между личния и професионалния ми живот е по-лесен.“

В крайна сметка еднократният победител в WRC постигна споразумение с Хюндай за сезон 2024 и ще кара в избрани надпревари от кампанията. Негови съотборници ще бъдат Тиерни Нювил и От Танак.

„Все още имам желание да се развивам и да успявам в ралитата и искам да печеля с този отбор. Следващата година със сигурност ще бъде различна и интересна в много отношения. Това ще ме мотивира да бъда отборен играч, както и да търся личен успех, в опит за по-силен сезон 2024“, сподели Лапи по случай удължаването на договора си с Хюндай.

Президентът на Хюндай Моторспорт Шон Ким също приветства решението на Лапи да остане част от марката за още една кампания

„През този сезон той демонстрира силен потенциал, но определено има недовършена работа. Затова се радваме, че той ще остане при нас с вътрешния стремеж да поправи това. И трите ни потвърдени екипажа са невероятно талантливи и знаят какво е необходимо, за да се печели във WRC. Това подчертава колко силни са нашите намерения“, заяви Ким.

„Ролята на [Лапи и Ферм] ще бъде да подкрепят Тиери и От в шампионата, както и да се съсредоточат върху развитието на автомобила. Това е нещо. в което Есапека показа, че е особено добър тази година“, коментира Сирил Абитебул.

„Все още финализираме пълната картина за предстоящия сезон. Ще обявим плановете си своевременно. Засега сме щастливи, че имаме толкова силен състав начело на нашия отбор в WRC“, добави директорът на Хюндай Моторспорт.

От Хюндай тепърва трябва да обявят в кои ралита ще участва Лапи догодина. Очаква се той със сигурност да се включи в домашния си старт във Финландия. 32-годишният състезател се очаква да дели третата кола на тима с поне още един състезател. Сред кандидатите са Дани Сордо и Теему Синунен.