Начало Избрани Латифи: Деветото място в Япония е огромен морален стимул за мен

Латифи: Деветото място в Япония е огромен морален стимул за мен

638
0
Николас Латифи, Уилямс
Николас Латифи, снимка Уилямс

Николас Латифи призна, че резултатът в Япония е бил огромен морален стимул за него. Пилотът на Уилямс финишира на девето място в състезанието на пистата Сузука и спечели първи точки от началото на сезон 2022 в F1. Това бе едно от последните състезания на канадеца с отбора от Гроув и първо на невероятното японско трасе.

Латифи потегли от 20-та позиция в надпреварата заради наказанието от Сингапур. Тогава той предизвика инцидент с Гуаню Жу от Алфа Ромео.

Макар да потегли последен, Латифи направи добро потегляне и спечели няколко позиции на мокрото трасе край Нагоя преди червения флаг. След рестарта на надпреварата той и Фетел веднага направиха спиране в бокса за гуми интермедия. Така той се озова на осма позиция след като всички състезатели смениха гумите си. Канадецът загуби позиция от Ръсел, но успя да се защити от атаките на Норис. Така пилотът на Уилямс си тръгна от Япония с две точки.

„Хубаво да спечеля първите си точки за сезона“, сподели Латифи.

„Решихме да сложим гумите интермедия. Имахме кола за сигурност в обиколката преди това. Беше решаващо да получа повече свободен въздух. Това беше правилния избор на гуми. Тъй като бях по-назад, нямаше толкова проблем да поема риск, защото нямаше какво да губя.“

Пилотът на Уилямс е имал сериозни проблеми с предните гуми в края на съкратеното състезание. Също така той призна, че сам е взел решение да сложи интермедии веднага след рестарта.

„Това беше мое решение, което се оказа правилно. В края на състезанието имах проблеми с предните гуми. Все пак съм изключително щастлив, че удържах позицията си и спечелих първите си точки за сезона. Като цяло се радвам и за целия отбор. Деветото място в Япония е огромен морален стимул за мен“, добави Латифи.

Ръководителят на отдела за представяне на автомобилите на Уилямс Дейв Робсън похвали представянето на Латифи в Япония.

„Ники свърши отлична работа в сложните условия на Сузука. Той все решението за ранно преминаване към гуми интермедия. Това се отплати доста добре, тъй като зае потенциална позиция за спечелване на точки.“

„Въпреки че Ръсел успя да изпревари, Латифи успя да удържи Ландо Норис от Макларън. Освен това той управляваше автомобила си много добре, за да спечели първите си точки за сезона.“

Съотборникът на Латифи Алекс Албон отпадна от надпреварата след като контакт с Кевин Магнусен го принуди да спре в зоната за сигурност.

„Определено е жалко, тъй като чувствах, че  имах шанс да спечеля точки“, сподели Албон.

„Всъщност имах много добър старт и бях много доволен от него. След това лошата видимост не ми позволи да видя автомобила до мен. Дори не можех да видя къде е пистата.“

„Леко се докоснах с Кевин. За нещастие той докосна радиатора. После загубихме налягане на водата и той протече, заради което трябваше да спрем автомобила“, добави пилотът на Уилямс.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alex Albon (@alex_albon)