Начало Избрани Латифи напуска Уилямс след финала на сезон 2022

Латифи напуска Уилямс след финала на сезон 2022

2462
0
Николас Латифи, Уилямс
Николас Латифи, снимка Уилямс

Николас Латифи напуска Уилямс след финала на сезон 2022 във Формула 1. Днес британския отбор най-накрая обяви, че няма да удължи договора на канадския състезател.

Латифи направи дебюта си в F1 с Уилямс през сезон 2020. Канадецът подписа тригодишен договор, който изтича в края на тази година. По време на престоя си в легендарния екип той така и не успя да се доближи на нивото на съотборниците си Джордж Ръсел и Алекс Албон. До момента 27-годишният състезател има спечели само 7 точки. Също така той единственият титулярен пилот, който няма нито едно класиране в топ 10 от началото на сезон 2022.

Напускането на канадеца се очакваше още преди няколко месеца. В крайна сметака Уилямс потвърди, че договорът му няма да бъде удължен. В допълнение британците заявиха, че ще обяви бъдещия съотборник на Албон своевременно.

„Бих искал да използвам тази възможност, за да благодаря на както на Уилямс на Рейсинг, така и всички хора във фабриката и на тези, с които работя на пистата. Това бяха три години, които винаги ще останат в сърцето ми“, сподели Латифи.

„Първоначалният ми дебют във Формула 1 беше отложен заради пандемията. В крайна сметка започнахме в Австрия и въпреки че не постигнахме резултатите, на които се надявахме, това все пак беше фантастично пътуване.“

„Първите точки в Унгария миналата година бяха момент, който никога няма да забравя. Сега ще премина към следващата глава от кариерата си със специални спомени за времето, прекарано с този всеотдаен екип. Знам, че никой от нас няма да спре да полага усилия до края на сезона.“

Същевременно Йост Капито отдаде почит на Латифи. Шефът на Уилямс определи канадеца като страхотен екипен играч, който има чудесно отношение към колегите и работата си и е харесван и уважаван в целия бизнес.

„Времето, което прекарахме заедно, е към своя край. Знам, че той ще положи всички усилия, за да увеличим максимално това, което можем да направим заедно до края на този сезон“, каза Капито.

„Пожелаваме му много късмет в бъдеще както в пилотската кабина, така и извън нея.“