Начало Избрани Латифи: Все още съм с най-бавния болид на стартовата решетка

Латифи: Все още съм с най-бавния болид на стартовата решетка

491
0
Николас Латифи, Уилямс
Николас Латифи, снимка Уилямс

Николас Латифи разказа за случилото се в Гран при на Великобритания. Пилотът на Уилямс потегли десети след като за пръв път в своята кариера намери място в Q3. Канадецът направи обиколка в най-правилния момент по време на мократа квалификация на Силвърстоун. 

Първоначално Латифи успя да се да избегне тежкия инцидент, в който бяха замесени Гасли, Ръсел и Жу. След това бе подпомогнат от DRS влакчето в средата на надпреварата на Силвърстоун.

След като направи своето спиране в бокса, пилотът на Уилямс се озова на позиция зад преките си съперници от Хаас, Астън Мартин, както и от Окон. Все пак Латифи спечели позиция заради отпадането на пилота на Алпин, но тя не бе достатъчна, за да намери място в топ 10. В крайна сметка канадецът финишира на 12-та позиция. Все пак това бе най-добрият му завършек на дадена надпревара от сезон 2022 в F1. Екипът от Гроув си тръгна с празни ръце от Силвърстоун, след като Алекс Албон бе ударен в началото на надпреварата и отпадна.

Латифи изрази разочарованието си от това, че не е успял да се задържи в челната десетка и да спечели точки.

През целия първи стинт бях на позиция, която даваше точки“, каза Латифи пред медиите.

Чувствах се заклещен между група автомобили, които бяха много по-бързи от мен. Благодарение на DRS влака успях да се задържа на тази позиция. Беше хубаво да си върна чувството, че отново може да се боря за места в топ 10.“

„[Но след] спиранията в бокса просто се поддадох на истинското темпо на автомобила. Нещата станаха по-лоши след като колоната зад мен се разкъса. Така се върнах в жестоката реалност. Все още съм с най-бавния болид на стартовата  решетка. Беше разочароващо, че не успях да се боря малко повече за място в зоната на точките.“

Пилотът на Уилямс допълни, че стремежът му да се движи в зоната на точките е бил затруднен от необходимостта да пести гориво по време на състезанието на Силвърстоун.

Трябваше да се справим с няколко други неща. Колата не бе достатъчно добре заредена с гориво. Затова трябваше да карам доста икономично.“

„Силвърстоун е писта, на която има висок разход на гориво и голяма деградация на гумите. Независимо от това, просто смятам че нямахме нужното темпо, за да останем в топ 10″ допълни Николас Латифи.

В момента канадецът е единственият титулярен пилот, който все още не е спечелил нито една точка от началото на сезон 2022 в F1. До момента той има спечелени 7 точки откакто е пилот в световния шампионат. Най-доброто му постижение е седмо място в миналогодишната Гран при на Унгария.