Начало WRC News Латвала ще кара в поне две WRC надпревари през 2020 г.

Латвала ще кара в поне две WRC надпревари през 2020 г.

361
0
Яри-Мати Латвала
Яри-Мати Латвала; снимка: Тойота

Яри-Мати Латвала загуби титулярното си място в екипа на Тойота, където вече официално представиха новите попълнения Себастиен Ожие, Елфин Еванс и Кале Рованпера. Въпреки това финландският пилот не се е отказал напълно от участие в шампионата догодина. Той ще кара в поне две WRC надпревари през 2020-та – Швеция и Финландия. Самият състезател заяви, че е намерил необходимите пари за тези ралита. Освен това търси вариант, при който да добави към тях още три старта – Португалия, Сардиния и Великобритания (Уелс). Яри-Мати би искал да кара и в Нова Зеландия, но надпреварата там е особено скъпа, така че е малко вероятно да успее да я включи в програмата си.

Латвала вероятно ще е зад волана пак на Тойота Ярис WRC

Според различни източници в японската компания обмислят вариант за частично финансиране на втори отбор в световния рали шампионат. Проектът е за екип, в който да карат Латвала и Такамото Кацута. Парите за 26-годишния японски състезател вероятно ще дойдат от някое от подразделенията на Тойота. Яри-Мати обаче ще трябва да осигури спонсори и не може да разчита на заводска подкрепа.

„Разочаровах се, когато разбрах за решението на екипа”, призна Латвала. „След това обаче се стегнах и сега се чувствам добре. Не съм водил преговори с други отбори. Но трябва да карам редовно, за да поддържам формата си. Идеалният вариант би бил да участвам в половината ралита, но за това е необходим сериозен бюджет. Едва ли ще успея да го осигуря.”

„Ожие обаче каза, че ще си тръгне от спорта след 2020 г. Очаква се и [Себастиен] Льоб окончателно да се оттегли от първенството. Това означава, че за 2021 г. ще има две свободни места. Има и слух за връщане на Субару от 2022 г. Но никой няма да те покани в отбор, ако не ти е виждал очите и не постигаш резултати. Ето защо трябва да продължа да карам в случай, че се появи нов шанс в бъдеще.”

След обявяването на новия състав на Тойота председателят на тима Акио Тойода лично благодари на Латвала за приноса му към екипа

„В Тойота все още не бяхме взели решение да се върнем във WRC, когато посетих Финландия за първи път през 2014 г.”, разказа Тойода-сан. „Вълнувах се много, тъй като това бе първата ми визита на кръг от WRC. Бях в лобито на хотела си, за да видя лично пилотите. Яри-Мати, тогава състезател на Фолксваген, пристигна пръв. Отговори приятелски на бурното ми приветствие. По време на разговора отбеляза от коя компания съм и ентусиазирано обсъждаше за своите Корола и Селика. В онзи момент взех решението да се върнем в спорта. Трябваше да го сторим, след като такъв пилот още помнеше предишния ни тим!”

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter