Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Лауда и Бергер приветстват връщането на Австрия в F1

Лауда и Бергер приветстват връщането на Австрия в F1

28
0
Бърни Екълстоун,Ники Лауда,Хелмут Марко

Трикратният световен шампион във Формула 1 Ники Лауда и бившият пилот от Гран при Герхард Бергер приветстваха обявеното днес връщане на Австрия в календара на Формула 1.

Информацията от Ред Бул, които са собственици на пистата Ред Бул Ринг (бивша А1-Ринг) бе за постигнато споразумение между Дитрих Матешиц и Бърни Екълстоун за провеждане на F1 надпревара на трасето. Бе спомената дори конкретна дата – 6 юли 2014 г.

Календарът за догодина тепърва ще се обсъжда и одобрява. Настоящият е с 19 старта, след като се оказа, че организаторите в Ню Джърси няма да са готови навреме с втората писта в САЩ. Те обаче имат договор за следващата година, тези в Сочи – също. Добавянето на Австрия увеличава състезанията до 22 и организацията през юни-юли става особено сложна. 24 часа на Льо Ман например вече имат запазени дати – 14-15 юни. (Тазгодишното издание на прочутата надпревара за издръжливост бе преместено, за да се освободи слот за Формула 1. След отпадането на Ню Джърси обаче през юли се получи сериозна дупка в програмата, отчасти запълнена с теста за млади пилоти на Силвърстоун.) ACO (Automobile Club de lOuest) има споразумение с ФИА състезанието да не съвпада със старт от F1.

Затруднението става още по-сериозно, като се има предвид, че от 12 юни до 13 юли 2014 г. ще има световно първенство по футбол в Бразилия. От 23 юни до 6 юли догодина пък е тенис турнирът от Големия шлем Уимбълдън.

Реакцията на връщането на Австрия е наистина положителна – трасето допада на много хора.

Винаги съм се надявал, че Формула 1 ще се върне на тази писта. Провеждането на Гран при със сигурност ще е от полза за Австрия – заяви Лауда. – Връщането стана възможно единствено благодарение на Дитрих Матешиц. Това състезание в родината ми значи много за мен, печелил съм го, докато бях пилот. А и ще даде тласък за развитие на района. До момента, в който Дитрих не инвестира в пистата, всичко се рушеше бързо. Провеждането на старт от Формула 1 там е върхът на проекта. Австрия трябва да му свали шапка – всичко това ще създаде нови работни места. Честно казано, нищо не знаех за тези планове и съм изненадан толкова, колкото и всички останали.

Бергер също отбеляза, че случващото се би било невъзможно без Ред Бул. Според него трасето и целият комплекс понастоящем са с отлична инфраструктура.

Австрийският автомобилен спорт е страшно задължен на Матешиц. Едно състезание от Формула 1 е добра възможност за реклама на страната ни, която не бива да изтървем. Надпреварата ще разкрие нови възможности за развитие на целия регион – добави той.