Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Лауда: Колите във Ф1 трябва да плашат пилотите

Лауда: Колите във Ф1 трябва да плашат пилотите

32
0

Шефът на борда на директорите на екипа на Мерцедес във Ф1 Ники Лауда смята, че съвременните коли от Формула 1 трябва да плашат пилотите. И само най-добрите от тях да могат да ги натискат на лимита. Австриецът също така е съгласен с Кими Райконен, че спортът трябва да стане малко по-опасен.

„Когато отидох във Формула 1 от Формула 2, напълних гащите, заяви Лауда пред „Билд”. – Това трябва да е спорт за мъже, а не за младоци, които да могат да си играят с копчетата на волана. Само състезателите с най-добрите умения трябва да са във Ф1. Сега има много контрол, твърде много правила , а характери не останаха. Трябва да има свобода за инженерите и конструкторите. Важно е колите да са по-трудни за каране. Факторът риск и абсолютен лимит се загубиха.”

Според Лауда тези неща могат да се върнат, без да се прави компромис със сигурността. И ако колите днес са по-бързи, това автоматично ще направи състезанията за пилотите и зрителите по-интересни.

„Затова трябва да се върнем назад, казва още австриецът. – Всеки тип манипулация е най-лошото нещо, което можеш да направиш за спорта. Имам предвид изкуствени елементи, като обърнати решетки или добавяне на тегло по колите, както предлагаше Бърни Екълстоун. Това не може да се случи.”