Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Лауда: Забавяне с 1 час за поправка на мантинела е абсурдно, Кими...

Лауда: Забавяне с 1 час за поправка на мантинела е абсурдно, Кими си беше виновен

37
0
Ники Лауда

Ники Лауда се възмути от забавянето на Гран при на Великобритания с повече от час заради поправка на мантинела.

Състезанието бе спряно още в първата обиколка заради катастрофа на Кими Райконен. Финландецът изгуби контрол над Ферари-то си при връщане на пистата след излитане от трасето. Завъртя се и Камуи Кобаяши удари предната част на колата, отивайки в тревата. Фелипе Маса предотврати още по-тежък сблъсък, предприемайки маневра да избегне Кими, но не можа да избегне напълно болида на финландеца.

След това забавянето продължи цял час, докато организаторите от Силвърстоун поправят мантинелата, в която Райконен се удари. Лауда заяви впоследствие, че зрителите просто ще превключат на друг канал при това положение.

Формула 1 е свръхрегулирана – възмути се австриецът. – Пълна лудост. Да спираме състезанието за един час заради повредена бариера е абсурдно. Никой нямаше повече да я удари. Шансът да се случи е нула. Толкова се загрижиха за всичко, а много хора просто изключват телевизора. Трябваше да има по-бързо решение, а такова може да са гуми пред мантинелата. Има и други начини. Това прекалено вторачване, твърде големият контрол ме побъркват. И тази история с мантинелата е само още един пример. Твърде много хора се опитват да направят F1 толкова безопасна, колкото са пътищата, а това е неправилно. Говорих с Бърни [Екълстоун] по въпроса и той е напълно съгласен. Трябва да се върнем към нормалните състезания.

Председателят на борда на Мерцедес F1 разкритикува и Кими Райконен. Той заяви, че не може да разбере поведението на финландеца при инцидента:

Кими направи грешка. Излезе от пистата, но защо се върна така? Не беше нужно. Надявам се да не е контузен.