Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Льоклер пред Сайнц и Ръсел в първата тренировка на Монца

Льоклер пред Сайнц и Ръсел в първата тренировка на Монца

2833
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер; снимка: Ферари

Шарл Льоклер бе най-бърз в първата тренировка през уикенда за Гран при на Италия на пистата Монца. Втори се класира съотборникът му във Ферари Карлос Сайнц. Трети и четвърти бяха пилотите на Мерцедес Джордж Ръсел и Люис Хамилтън.

7 от отборите имат новости по колите, свързани основно с характеристиките на пистата, а не толкова с развитието на болидите. Същевременно определянето на стартовата решетка отново ще е сложно, защото почти половината състезатели ще получат санкции за смени на компоненти. Досега е потвърдено наказанието на Юки Цунода. До началото на първата тренировка се предполагаше, че санкции ще получат Макс Верстапен, Серхио Перес, Карлос Сайнц, Люис Хамилтън, Валтери Ботас, Мик Шумахер, Кевин Магнусен. За лидера в генералното класиране Верстапен преместването би трябвало да е 5 места назад на грида за смяна на двигател с вътрешно горене.

Преди началото на сесията отборите почетоха паметта на кралица Елизабет II с минута мълчание. Британският монарх почина вчера.

За тази сесия Антонио Джовинаци бе в кокпита на Хаас-а на Мик Шумахер. Ник де Врис участва за трети път в F1 тренировка този сезон – днес за екипа на Астън Мартин

Той бе в колата на Себастиан Фетел и бе първият пилот на пистата. След първите 10 минути начело бе Верстапен с 1:23.449 мин с гуми хард. Най-твърдата смес, предоставена от Пирели за уикенда в Италия, бе най-предпочитана в първите минути от тренировката. Естебан Окон бе с медиум и записа второ време – на 0,832 сек от Макс. С медиум бяха още Ботас, Даниел Рикиардо и излезлият трети Алекс Албон. Кевин Магнусен, Джовинаци и Юки Цунода бяха със софт.

По това време дойдоха потвържденията за смени на компоненти в задвижващите системи и съответно наказания за Верстапен, Перес, Сайнц, Хамилтън, Ботас.

Фернандо Алонсо даде второ време – той също бе с хард и бе на 1,173 сек от Верстапен, който бе свалил най-доброто постижение до 1:22.853. Той бе изместен от тази позиция от Юки Цунода (софт, +1,104).

15-ина минути след началото на сесията над пистата настана тишина, тъй като повечето болиди се прибраха в бокса. В 25-ата от 60 минути Шарл Льоклер сложи гуми софт и се върна на полупразното трасе

След първия си бърз тур излезе пръв с 1:22.410 мин. Също с меките гуми Алонсо стана трети, на 0,852 сек зад Шарл. И Верстапен сложи софт, с който даде второ време – на 0,430 сек, но през голяма част от обиколката си бе зад Ландо Норис.

„Невероятно“, бе реакцията на Макс по адрес на пилота на Макларън.

Джордж Ръсел на свой ред зае третото място, като 20-ина минути преди карирания флаг на практика всички пилоти вече бяха със софт. Със следващия си тур англичанинът отиде втори, доближавайки се на 0,279 сек от Льоклер.

През следващите минути съотборниците на Льоклер и Ръсел заеха втора и четвърта позиция. Сайнц бе само на 0,077 сек от Шарл, а Хамилтън – на 0,142 сек от своя съекипник.

В края на сесията Ръсел се обади ядосано по радиото, след като едва не се удари в Сайнц. До карирания флаг нямаше повече размествания в челото. Льоклер остана пръв, следван от Сайнц (който излетя в чакъла, но се върна на пистата), Ръсел и Хамилтън. Верстапен зае петото място пред Окон, Алонсо, Цунода, Ботас, Рикиардо.