Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Льоклер пред Фетел в първата сесия на Сахир

Льоклер пред Фетел в първата сесия на Сахир

3078
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер, снимка: Ферари

Пилотите на Ферари Шарл Льоклер и Себастиан Фетел записаха първо и второ време в откриващата тренировка за Гран при на Бахрейн. Състезанието е 2-и кръг от шампионата на F1. След разочароващия уикенд в Австралия, днес пилотите на Скудерията показаха обещаващи резултати.

Тези на Мерцедес Валтери Ботас и Люис Хамилтън останаха 3-и и 4-и, като изоставането им беше около 1 секунда на обиколка. На 1.3 и 1.4 сек пети и шести останаха пилотите на Ред Бул Верстапен и Гасли.

В началото на сесията пилотите масово излязоха за инсталационни обиколки. Някои като Кими Райконен имаха много аеробоя по колите си, за да бъдат изследвани въздушните потоци. Пиер Гасли пък беше с тръби на Пито по автомобила си.
След това повече от 15 мин никой не записа бърза обиколка.

Причината беше, че условията на пистата в този период не бяха представителни за това какви ще са те в квалификацията и състезанието. Последните 2 ще са на тъмно и температурите ще са доста по-ниски.

20 мин след началото на сесията Верстапен записа първи бърз тур – 1:33.085 мин. с гумите софт. Той бе последван от Сайнц, Кубица и Норис. След началото на тренировката стана ясно, че пилотът на Макларън е и с нов двигател с вътрешно горене, турбо и система MGU-H. Той трябваше да внедри и нова MGU-K след повредата в Австралия.

С медиум Ботас излезе начело с 1:32.340. С меки гуми Фетел бе на 2 десети от финландеца.

Льоклер с другото Ферари се доближи само на 24 хилядни от Валтери.Фетел все пак в следващия си опит даде най-добрия резултат, като изпревари Ботас с 0.041 сек.

Последваха нови подобрения във времената на Фетел и Льоклер, които окупираха първите 2 позиции. Разликата между тях бе 0.137 сек. Третият Ботас бе не 0.6 сек. (но с по-твърдите гуми медиум), следван от Верстапен със софт гуми и Хамилтън. Люис, както съотборника си, също въртеше обиколки с медиум. Той нямаше добре сцепление и в една от обиколките си излезе от трасето.

След известна пауза на пистата от водещите пилоти се появи отново Верстапен. Състезателят на Ред Бул оглави класирането с 1:31.673. Нов бърз тур направи и съотборникът му Гасли. Французинът зае 3-ото място между двамата пилоти на Ферари, като изостана с 0.142 сек.

Поставяйки софт обаче, Ботас бе много по-бърз от всички – с 0.345 сек. Също с меките гуми Хамилтън изостана от съотборника си с 0.273 сек. В третия сектор той допусна и сериозна грешка.

Отговорът на пилотите на Ферари беше силен. Фетел стана първият пилот с време под 1:30 мин за обиколка за деня. Льоклер обаче беше с 0.263 сек по-бърз, записвайки 1:30.354 мин. Това остави Ботас и Хамилтън на около и над 1 сек зад Шарл.

В последните минути водещите пилоти отново излязоха на пистата. В този момент Ръсел се завъртя на излизане от завой 3. Верстапен допусна грешка на завой 4. Другите в челото също не подобриха времената си, а Грожан излезе от пистата и счупи предното си крило. Хюлкенбегр и Джовинаци пък се удариха след неразбирателство.