Начало Други Лиа Блок стана част от академията на Уилямс

Лиа Блок стана част от академията на Уилямс

192
0
Лиа Блок, снимка Уилямс

Лиа Блок стана част от академията на Уилямс. 17-годишната състезателка се присъедини към семейството на легендарния британски тим. Блок ще представлява Уилямс и тима на АРТ Гран при през сезон 2024 в изцяло женския шампионат F1 Academy.

Лиа наследява половината от състезателното си ДНК от своя баща Кен Блок. Американецът участва в различни дисциплини, включително рали крос и световния рали шампионат. Блок има общо 24 кръга старта в WRC с автомобили на Субару и Форд. Ексцентричният състезател натрупа голяма популярност от видеоклиповете от поредицата „Gymhaha“

В началото на годината Кен Блок загина на 55 години при трагичен инцидент със сноумобил близо до ранчото си в щата Юта. В резултат на това, WRC извади от употреба №43 през настоящата кампания.

Лиа Блок започва състезателната си кариера през 2021 г. Тази година тя записа няколко участия в изцяло електрическите серии Extreme E с отбора на Carl Cox Motorsport. Освен това тя има записани стартове в различни типове ралита. Сега обаче Лиа Блок се насочва към състезания с едноместни болиди с тима на АРТ Гран при. Участието й в F1 Academy ще отбележи първия ѝ пълен сезон в състезанията с автомобили с открити колелета.

Наскоро Блок участва в програма за тестване на едноместен автомобил, за да се подготви за новото си предизвикателство. Като част от академията на Уилямс, отборът ще подкрепя обучението и развитието на американската тийнейджърка. Така тя ще увеличи максимално потенциал си през целия сезон на F1 Academy.

„Толкова съм развълнувана, че ще се присъединя към академията за пилоти на Уилямс и ще се състезавам в F1 Academy през 2024-та“, сподели каза Блок.

„Това е нещо, за което никога не съм мечтала. Нямам търпение да приема този нов опит и да науча колкото се може повече“, добави 17-годишната състезателка.

„Развълнувани сме да приветстваме Лиа в Уилямс като наш пилот от F1 Academy за 2024 г. Лиа вече е постигнала изключително много в моторните спортове. Тя има невероятен природен талант, шампионски дух и отдаденост, за да постигне успех по пътя си към състезанията с открити колела“, каза Джеймс Ваулс.

„Нямаме търпение да започнем това пътуване заедно. Като отбор сме ангажирани със съвместните усилия на F1 и F1 Academy за подобряване на представителството на жените в моторните спортове. Очакваме с нетърпение да работим с Лиa Блок като ключова част от академията за пилоти на Уилямс Рейсинг“, добави ръководителят на тима от Гроув.

Сезон 2024 в F1 Academy ще включва 7 кръга и общо 21 старта, които ще подгряват Формула 1. Шампионатът ще бъде заедно с F1 в Джеда, Маями, Барселона, Зандвоорт, Марина Бей, Лосаил и Яс Марина.