Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Либърти и F1 обмислят отлагане на новите технически правила за 2023 г.?

Либърти и F1 обмислят отлагане на новите технически правила за 2023 г.?

1264
0
писта, трасе, Формула 1, F1
снимка: Пирели

Либърти Медия и Формула 1 обмислят отлагане въвеждането на новите технически правила в спорта с още една година, тоест да влязат в сила през 2023 г., твърди публикация в италианския вестник Гадзета дело Спорт. Според изданието причините за това са предизвиканата от пандемията от коронавирус икономическа криза и в частност поредната карантина, наложена във Великобритания. Епидемичната ситуация в Обединеното кралство се влоши през последните седмици и бе наложен нов режим на изолация. Базите на 7 от 10-те отбора в F1 са на Острова.

Приходите на Формула 1 от миналия сезон паднаха драстично заради отлагането на редица надпревари и спешното пренареждане на календара

На по-голямата част от 17-те проведени през 2020 г. състезания нямаше зрители. Там, където бяха допускани фенове, те бяха в ограничени бройки. При това положение делът на екипите от приходите също ще е много по-малък. Ситуацията в комбинация с последиците от Брекзит тревожи Либърти и спорта като цяло, тъй като застрашава по-малките екипи. Междувременно календарът вече претърпя промени, а и редица предстоящи стартове са под заплаха.

Смята се, че дори въвеждането на ограничение на бюджетите ($145 млн. през 2021 г.) не е достатъчно, за да се подсигури извън всякакво съмнение бъдещето на малките отбори. Избухването на пандемията от коронавирус през 2020-та накара всички да действат максимално бързо и тогава отложиха въвеждането на новите технически правила за 2022 г. В оригиналния план те вече трябваше да важат и екипите да се състезават с конструирани по тях болиди.

През февруари Либърти и ръководството на F1 щели да обсъдят с екипите финансовото натоварване за създаването на чисто нови автомобили

Колите, които ще се използват през 2021 г., ще са в голяма степен същите като миналогодишните. Причината е, че развитието им бе замразено с цел пестене на средства.

Според Гадзета дело Спорт на срещата ще се обсъжда влиянието конкретно на карантината във Великобритания. Вероятно обаче няма да бъде подмината темата за Брекзит. Пътуванията извън страната и особено превоза на различни товари и стоки се промениха след 1 януари 2021 г. Новата реалност бе усетена бързо от британски граждани при преминаването на нидерланска граница, след като гранична полиция им отне сандвичите с шунка. Причината бе, че е забранено внасянето на месо, млечни продукти, плодове и зеленчуци на територията на Европейския съюз без необходимите документи.