Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Световният съвет на ФИА одобри свалянето на бюджетите и техническите правила

Световният съвет на ФИА одобри свалянето на бюджетите и техническите правила

1192
0
детайл, техника, крило, аеродинамика, елемент
снимка: Спас Генев

Световният съвет за автомобилен спорт на ФИА одобри свалянето на бюджетите и промените в техническите правила във Формула 1. Мерките са насочени към намаляване на разходите в спорта. Бюджетите са формирани на база сезон от 21 старта. През 2021 г. ще са 145 милиона долара, през 2022-ра – $140 млн., а през 2023-2025-та – $135 млн.

Моторспорт съветът одобри и приетите по-рано промени в техническите правила. За 2020 и 2021 г. се замразяват редица компоненти, сред които шасито, скоростната кутия, механични елементи и краш структури. Създава се система от т.нар. токени, позволяваща минимален брой модификации.

Сред основните технически е ограничаване подобренията в задвижващите системи от 2020 г. За 2021 г. се опростява зоната на пода пред задните гуми, за да се контролира повишаването на аеродинамичното притискане между 2020 и 2021 г. Минималното тегло се увеличава до 749 кг за 2021 г.

Ратифицирани бяха новите лимити за аеродинамични тестове и приети рестрикции за пробите на задвижващи системи на изпитателни стендове.

„Това е победа за Формула 1”, коментира главният изпълнителен директор на Макларън Рейсинг Зак Браун. „Моментът е жизненоважен за спорта ни. F1 е финансово нестабилна от известно време и бездействието щеше да е риск за бъдещето и на дисциплината, и на участниците в нея. Ограничението на бюджетите в комбинация с по-справедливо разпределение на приходите ще осигурят страхотни надпревари. Повече хора ще пожелаят да гледат както на пистите, така и по телевизията, което ще доведе до по-добри приходи и ще осигури дългосрочното финансово здраве на отборите и Формула 1. В крайна сметка печелят феновете, а от там и целият спорт.”