Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Либърти Медия би поискала значително повече от $20 млрд., ако реши да...

Либърти Медия би поискала значително повече от $20 млрд., ако реши да продава F1

549
0
ФИА, Формула 1, F1
снимка: Спас Генев

Либърти Медия би поискала значително повече от $20 млрд., ако реши да продава търговските права на Формула 1, заяви Грег Мафей. Главният изпълнителен директор на собствениците на тези права на F1 понастоящем сподели пред уебкаст на име Walker, че от Саудитска Арабия не е постъпвала оферта за подобна сделка. В началото на тази година се появи информация, че от там са предложили именно $20 млрд., но офертата била отхвърлена. Мафей обясни също така, че в Либърти не се притесняват от настоящата доминация на един тим в F1.

„Саудитците са ни партньори в няколко отношения – имат състезание, Aramco е спонсор, но никога не са се свързвали с нас (за продажба търговските права на спорта). И честно казано, 20 милиарда долара не е атрактивна цена. На борсата се търгува за $17-$18 млрд. – защо 20? Бих искал далеч повече от това. Доста оптимистично сме настроени по отношение бъдещето на F1“, заяви Мафей

„Ние сме C-корпорация, което означава, че ако продадем една дивизия, то първо ще платим данъци като компания. След това приходите се разпределят между акционерите и те на свой ред също плащат. Ако сме в състояния да създадем – след определено време – отделна компания, но в бъдеще тя би могла да бъде продадена без данъци на корпоративно ниво. При настоящата ни структура няма смисъл от такова нещо“, допълни той.

Мафей допълни, че за подобни промени в структурата на Формула 1 в рамките на Либърти Медия има и други основания, не само продажба, но не уточни какви са те. Повторно призна обаче, че продажба на търговските права в момента не е атрактивна опция за компанията.

CEO-то на Либърти Медия посочи също така, че доминацията на Ред Бул и Макс Верстапен не отнема от привлекателността на F1. Според него битката зад нидерландеца е достатъчно напрегната, за да запази интереса на феновете.

„Можем да ви покажем статистически, че в средата на колоната има значително повече изпреварвания в сравнение с миналото. В Испания мисля, че бяха 77, което е сериозно постижение. Следим тези неща. Очевидно е, че се стараем да създадем интересен продукт за феновете.“

„Във Формула 1 е имало и други периоди на доминация. Ред Бул печели четири години поред, след това Мерцедес има осем последователни успеха – 7 с Люис [Хамилтън], 1 с Нико Розберг. (Това е грешка на Мафей – титлите на Хамилтън с Мерцедес са 6, първата му е с Макларън. Екипът от Бракли печели за осми път при конструкторите през 2021 г., когато обаче при пилотите пръв е Верстапен – б.р.). Сега изглежда Ред Бул ще триумфира за трети път. Така че това не е необичайна ситуация. Според на отборите ще им отнеме известно време да наваксат при тези нови правила“, обясни CEO-то на Либърти Медия.