Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Либърти Медия отново е най-скъпата спортна империя в света

Либърти Медия отново е най-скъпата спортна империя в света

499
0
F1 2023, Либърти Медия
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Либърти Медия отново е най-скъпата спортна империя в света. Това твърди Форбс. Според авторитетното бизнес издание, активите на американската компания се оценяват на $18.22 млрд. Следователно собствениците на F1 са запазили мястото си в тази престижна класация.

Либърти Медия и преди е оглавявала списъка на Форбс. Той се състои предимно от физически и юридически лица, притежаващи няколко големи спортни франчайза в САЩ. Някои от тях притежават и водещи европейски футболни клубове

Стойността на спортните имоти на Либърти Медия е намаляла. Миналата година компанията тя отдели едни от филиалите си- отборът от Мейджър Лийг Бейзбол (МЛБ) Атланта Брейвс. Този ход намали с около 12% стойността на спортните активи на Либърти Медия. Тя обаче остава начело на списъка с активи, оценени на $18.22 млрд.

Либърти Медия изпревари Крьонке Спортс Енд Ентъртейнмънт. Тази компания е собственик на отбора от НФЛ Лос Анджелис Рамс, Денвър Нъгетс от НБЛ, както и грандът от Висшата лига на Англия ФК Арсенал. Кроьнке все пак увеличи стойността си с 22% до общо $15.59 млрд.

Третото място в класацията на Форбс зае Фенуей Спортс Груп. Тази компания е собственик на отбора от МЛБ Бостън Редсокс. Сред другите притежания на Фенуей Груп са отборът от НХЛ Питсбърг Пенгуинс и друг английски футболен гранд- Ливърпул. Стойността на групата също нарасна със значителните 25% до $12.95 млрд.

Фенуей вече има малка връзка с F1като един от дребните акционери в спортната инвестиционна компания Arctos Partners. В края на миналата година тя придоби дял в отбора на Астън Мартин.

Други лице в списъка с по-пряко участие в F1 е Стивън Рос. Той е собственик на отбора от НФЛ „Маями Долфинс“ и е организатор на Гран при на Маями. Състезанието се провежда около Хард Рок Стейдиъм.

Рос вече е в Топ 25 на Форбс, след като 16-о място. Американецът притежава спортни активи на стойност $6.91 млрд. Единствената друга връзка с F1 в топ 20 е семейство Бамфорд. Това са собствениците на един от партньорите на Астън Мартин- JCB.