Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Liberty Media приключи придобиването на F1, потвърди назначенията на Браун и Брачес

Liberty Media приключи придобиването на F1, потвърди назначенията на Браун и Брачес

39
0

Liberty Media приключи придобиването на Формула 1, съобщиха официално от корпорацията, потвърждавайки едновременно с това назначенията на Рос Браун и Шон Брачес.

В изявлението бе потвърдена и съобщената по-рано от Бърни Екълстоун новина – за замяната му на поста главен изпълнителен директор на F1 с Чейс Кери.

„Радваме се, че приключихме сделката, както и че Чейс ще ръководи бизнеса като CEO”, заяви президентът и главен изпълнителен директор на Liberty Media Corporation Грег Мафей. „В спорта има огромни възможности за растеж. Вярваме, че Чейс е точният човек да ги развие благодарение на способностите и опита си. Бих искал да благодаря на Бърни Екълстоун, който става почетен президент, за огромния му успех в изграждането на този забележителен, глобален спорт.”

Кери повтори, че Формула 1 разполага с невероятен потенциал и множество неизползвани възможности. Той допълни, че е разговарял с фенове, отбори, ФИА, промоутъри и спонсори относно техните идеи и надежди за спорта.

„Ще работим с всички тези партньори, за да наситим още повече изживяването и да добавим нови измерения към F1”, допълни Кери.

Кери също благодари на Екълстоун за ръководството му, тъй като „спортът е това, което е днес, благодарение на него и талантливия екип от хора, чийто лидер бе той. Бърни винаги ще остане част от семейството на F1.”

Самият Екълстоун заяви, че се гордее с бизнеса, който е изградил през последните 40 години и всичко постигнато във Формула 1. 86-годишният британец благодари на организаторите, отборите, спонсорите и телевизионните компании, с които е работил.

Следващата стъпка е преименуването на Liberty Media Group на Formula One Group. В концерна очакват това да се случи още през тази седмица. Централата на Формула 1 ще остане в Лондон, а Мафей ще е заместник-председател на борда на F1.

Едновременно с обявяване приключване на сделката за придобиване на спорта, Liberty Media потвърди и привличането на Рос Браун и Шон Брачес в мениджърския екип на Формула 1.

Браун става управляващ директор, отговорен за спортните въпроси, докато Брачес е със същата титла, но ще се занимава с търговските операции. Назначенията влизат в сила веднага.

„За мен е удоволствие да приветствам Рос обратно във Формула 1”, заяви Чейс Кери. „През 40-те си години в спорта той е преобразявал всеки тим, в който е работил, има почти безпрецедентни технически познания, опит и връзки и аз вече имах огромна полза от съветите му.”

„Радвам се, че и Шон се присъединява към F1. Той бе движещата сила при изграждането на ESPN като един от водещите телевизионни спортни канали в света. Неговият опит в продажбите, маркетинга, дигиталните медии и разпространението ще е безценен за разрастването на Формула 1.”

Главен финансов директор става Дънкан Лоуарх. В ръководния екип остава Саша Уудуард Хил, която бе дясна ръка на Екълстоун в продължение на години.

„Фантастично е да се завърна в света на Формула 1”, заяви Рос Браун. „За мен бе удоволствие да съм консултант на Liberty Media през последните няколко месеца. Сега нямам търпение да работим за еволюирането на спорта. Имаме почти безпрецедентен шанс да се трудим заедно с отборите и организаторите, за да създадем една по-добра Формула 1 за тях и което е най-важно – за феновете.”

Брачес има почти три десетилетия опит в продажбите на реклама, работата със спонсори, лицензирането на съдържание, анализите и проучванията на пазара и потребителите. Той също заяви, че спортът разполага с огромни възможности и допълни, че ще се труди за „създаването на изживяване от ново поколение – на живо и дигитално, което да е максимално добро за феновете на Формула 1.”