Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Липсата на тестове ще е пречка за адаптацията към новите двигатели през...

Липсата на тестове ще е пречка за адаптацията към новите двигатели през 2014 г., смята Прост

38
0
Ален Прост
Ален Прост, снимка Любомир Асенов

Липсата на достатъчно тестове ще е пречка за отборите от Формула 1 да се адаптират към новите технически правила през 2014 г., смята четирикратният шампион в Гран при Ален Прост.

Въвеждането на напълно нови двигатели и допълнителни системи догодина е предмет на обсъждане от дълго време между отборите. Споразумение за изпитанията обаче все още няма. Ситуацията понастоящем е такава, че все още остават само три предсезонни тренировки въпреки желанието за допълнителни проби.

Производителите на двигателите също имат желание да изпитат новите агрегати. И от Пирели посочиха, че ще са им нужни тестове в случай, че останат в спорта и за следващия сезон.

Преди правехме много тестове, когато се въвеждаха нови технологии. Днес има само три сесии в началото на годината. Това ще е едно от най-големите предизвикателства, много е трудно – заяви Прост, цитиран от autosport.com.

Според него новите мотори ще променят начина на управление на гумите, но едва ли ще има много прилики между поведението на колите с последния вариант на турбомотори, използван във Формула 1.

Много зависи от гумите за догодина, така че не сме наясно какво ще стане. Не може и да се сравняват турбомоторите за следващата година с тези, които ние имахме в миналото. Но при допълнителна мощност работата на гумите може да е малко по-различна. Колите за следващия сезон като цяло ще са особено интересни. Някои от пилотите, притежаващи определени умения и доза любопитство, ще станат по-близки с инженерите и технологиите. Може пък точно този тип състезатели да получат предимство или по-добро разбиране на автомобилите спрямо останалите – разясни още той.