Начало WRC News Льоб и Ожие се надяват да участват в повече ралита през остатъка...

Льоб и Ожие се надяват да участват в повече ралита през остатъка от сезон 2022 в WRC

508
0
Себастиен Ожие, Валтер Рьол и Себастиен Льоб
Себастиен Ожие, Валтер Рьол и Себастиен Льоб, снимка Ред Бул Контент Пуул

Легендите на световния рали шампионат (WRC) Себастиен Льоб и Себастиен Ожие се надяват да участват в повече ралита от остатъка на сезон 2022. Досега двамата французи се включиха в рали надпреварите в Монте Карло, Португалия и Кения.

Льоб и Ожие участват в избрани ралита за отборите на М-Спорт Форд и Тойота. Бившите съотборници в тима на Ситроен имат спечелени общо 17 световни титли.

И двамата претърпяха доста нещастия по уникалните и трудни чакълени пътища на Кения. Ожие водеше в ралито до момента, в който спукана гума в края на петъчния ден му костваше две минути. Това свали миналогодишния победител в Сафари на четвърта позиция, където остана през цялото време, за да допълни четворния успех на Тойота, оглавяван от Кале Рованпера.

Двайсет години след първото си рали Сафари, Льоб спечели три етапни победи в генералното класиране. Деветкратният световен шампион се бореше за местата на подиума, когато получи повреда в своя автомобил Форд Пума по време на четвъртия етап. Изтощената батерия го принуди да се оттегли. Все пак френският ветеран се върна в ралито и завърши на осмо място в генералното класиране.

Има вероятност двамата легендарни пилоти да се състезава отново във WRC тази година. Ожие вече планира участия в Нова Зеландия и Япония, след като бе потвърдено, че няма повече да участва в пълния световен шампионат за издръжливост на ФИА (WEC). Французинът караше за тима на Richard Mille Racing в клас LMP2.

От друга страна, изглеждаше малко вероятно Ожие да участва във финала на сезона на WRC в Япония (10-13 ноември). Събитието в азиатската страна  съвпадаше с последния кръг на WEC в Бахрейн.

Не е тайна, че искам да отида в Нова Зеландия Също така искам да карам в Япония заради отбора на Тойота, Със сигурност че тези две ралита са в списъка ми, каза Ожие пред Motorsport.com.

Както винаги казваме, ще държим вратата отворена, за да обсъдим с отбора и да анализираме ситуацията. В момента планът ми е да прекарам едно спокойно лято.“

Размишлявайки върху четвъртото място в рали Сафари, той каза:

Наслаждавах се на преживяването тук Кения]. Всеки път, когато идвам в WRC, искам да се наслаждавам и да се боря за челната позиция. След повредата нямаше реален шанс да се боря за победата и дори за подиума. След това достигнах планираната цел.“

Деветкратният световен шампион Себастиен Льоб се завърна триумфално в WRC в Монте Карло през януари. После той имаше участие в Португалия през май, преди да замине за Кения.

48-годишният пилот, който жонглира с ангажиментите си в Extreme E, DTM и световния рали-рейд шампионат на ФИА (W2RC) обмисля още едно участие във WRC. Най-вероятно то ще бъде в Гърция на легендарното рали Акрополис през септември.

Льоб заяви, че състезанието на чакъл може да бъде опция. Също така намекна, че би искал да участва в асфалтовия кръг в Испания. За момента състезанието се сблъсква с рали Андалусия. Надпреварата от световния рали-рейд шампионат на ФИА беше преместена и сега се сблъсква с WRC кръг в същата страна.

Все още трябва да коригирам календара. В момента е доста сложно. Исках да отида и в Испания, но по същото време има рали крос кънтри, така че ще трябва да коригираме календара и да видим къде можем да участваме“, коментира Льоб.