Начало Други Ожие може да пропусне остатъка от сезон 2022 в WEC

Ожие може да пропусне остатъка от сезон 2022 в WEC

444
0
Себастиен Ожие
Себастиен Ожие, снимка Тойота

Себастиен Ожие не планира да участва в оставащите кръгове от сезон 2022 в световния шампионат за издръжливост на ФИА (WEC). Французинът дебютира в 24-те часа на Льо Ман през тази година с тима на Richard Mille Racing в клас LMP2.

Осемкратният световен рали шампион завърши на девето място в клас LMP2 при първото си участие на прочутата писта Льо Ман. Ожие споделяше кокпита на отборния автомобил №1 Oreca 07-Gibson със сънародниците си Шарл Милези и Лилу Ваду.

Като част от преминаването му към състезанията за издръжливост през 2022 г. беше обявено, че той ще участва в пълен сезон в WEC заедно с Милези и Ваду. Триото се състезава за управлявания от Signatech отбор Richard Mille Ravcing. До момента Ожие кара на пистата Себринг, Спа-Франкоршамп и Льо Ман.

След дебюта си на родна земя обаче Ожие разкри, че никога не е имал намерение да завърши графика на WEC. Той продължава на Монца следващия месец, преди да завърши с посещение на пистата Фуджи през септември и финала на сезона в Бахрейн през ноември.

„Въпреки че беше обявено по различен начин, с отбора винаги сме били наясно, че ще участвам само в Льо Ман и двете предишни състезания. Те служеха като подготовка за 24-часовата надпревара. Не исках да участвам в целия шампионат“, сподели Ожие.

По-скоро исках да карам в повече ралита. Добавянето на пет или шест състезания от WEC не отговаряше на желанието ми да намаля темпото. Така че има голяма вероятност сезонът да приключи тук. Все още трябва да го обсъдим с отбора, но предварително не беше планирано [да изкараме целия сезон].“

Автомобилът на Richard Mille се бореше за място в челната шестица в след старта на третия кръг от сезон 2022 в WEC. Въпреки това загуби позиции в събота вечерта, когато Ожие получи наказание „stop and go“ за това, че при влизане в бокса е избутал друг автомобил от пистата.

Но това беше единствената сериозна драма, която преживя тима.  Ожие остана доволен от крайния резултат. Френският екипаж завърши девето място и изоставаше с три обиколки от победителя в клас LMP2 JOTA.

В този първи старт научих и открих много неща“, каза Ожие. „Щастлив съм, че преодолях много препятствия през тези 24 часа.“

В крайна сметка имаше само една злощастна грешка при влизането в бокса. Без нея мисията щеше да е 100 процента завършена. Това не беше голяма неточност, въпреки че ни струваше около 1 мин 30 сек.

Да влезем в топ 10 очевидно почетен резултат и награда за всички усилия, които положихме“, завърши Себастиен Ожие.