Начало Рали Льоб с минимална преднина след края на петъчния ден в рали Акрополис

Льоб с минимална преднина след края на петъчния ден в рали Акрополис

529
0
Себастиен Льоб, М-Спорт Форд
Себастиен Льоб, снимка М-Спорт Форд

Себастиен Льоб повече във временно класиране след края на петъчния ден в рали Акрополис. Състезанието в Гърция е десети кръг от сезон 2022 в световния рали шампионат (WRC). Пилотът на М-Спорт Форд води с разлика от 1.7 пред своя сънародник и съотборник Пиер-Луи Лубе. Трети на 8.7 сек. е Есапека Лапи с Тойота.

Льоб си върна първата позиция в последния за деня седми етап и лиши Лубе от първата му възможност да оглави класирането в кръг от WRC. Това е първо участие за деветкратния световен шампион в рали Акрополис след 10-годишна пауза. Тогава той спечели победата с отбора на Ситроен Рейсинг.

Льоб даде най-добро време в дългия 22.981 етап Баукситес. Тази отсечка бе изключително предизвикателство за всички състезатели.

Днес Лубе спечели първите два етапа в своята кариера и водеше с аванс от 7.8 сек. пред Лапи преди специален етап номер 6, но загуби 10 сек. от своя сънародник в края на деня.

Лубе призна, че е имал проблеми със спирачките в началната фаза на седмата отсечка и

„Можем да бъдем доволни от постигнатото. Имахме проблем със спирачките в началото на етапа и нещо със сервоуправлението в края. Честно казано просто докарахме автомобила до края на етапа“, каза Лубе.

„Първата позиция не ни липсва много. С оглед на това, което се случи в последния манш, мога да бъда доволен.“

В края на етапа Льоб преживя момент в който остана на две колела, но това не наруши ритъма му. Деветкратният шампион показа ясно, че иска да грабне победата.

„Реших да се постарая наистина много в тази надпревара, защото в предишната губех твърде много време“, каза Льоб. „Казах си: „Добре, трябва да завърша в добър ритъм. “

Третото място бе заето от Лапи. Финландецът бе доволен от представянето си въпреки изоставането с 8.7 сек. от Льоб.

„Беше добре. Честно казано съм много доволен от деня си. Всичко е наред с колата“, каза Лапи.

Тиери Нювил е четвъртият пилот, който е на по-близка разлика от Льоб. Пилотът на Хюндай нямаше толкова проблеми и се надява това да продължи и в събота.

„Имахме наистина чист пробег през деня, което беше най-важното. Това трябва да бъде целта ми за утре“, каза Нювил.

Следващите две позиции бяха заети от съотборниците на белгиеца Дани Сордо и От Танак. Естонецът имаше проблеми с хибридната система на неговия автомобил. Челната десетка бе допълнена от Гас Грийнсмит (М-Спорт), Елфин Еванс, Кале Рованпера и Такамото Кацута с Тойота. И тримата състезатели на японския производител имаха проблеми по трудните отсечки в рали Акрополис. 11-ти е Крейн Брийн от тима на М-Спорт. Ирландецът имаше технически проблем след като гуменото уплътнение на вратата на неговата кола се отдели и влезе в кокпита. Междувременно местният любимец Джордан Сердеридис заема 28-мото място след края на днешния ден в рали Акрополис.