Начало Рали Льоб с 3-та етапна победа на Дакар

Льоб с 3-та етапна победа на Дакар

123
0

Себастиен Льоб спечели 3-ата си етапна победа в тазгодишното издание на рали Дакар. 9-кратният шампион в WRC отново кара много силно и измина 5-ата отсечка от Хухуй до Ююни с дължина 327 км за 3.32:43 часа. Той изпревари с 22 секунди съотборника си в екипа на Пежо Карлос Сайнц. Триумфът на френската марка с модела 2008 DKR допълни многократният шампион в надпреварата Стефан Петерханзел, който изостана на точно 3 мин от Льоб. Миналогодишният първенец Насър Ал-Атия с Мини от екипа на X-Raid остана 4-и (+3:07 мин), като изрази притеснението си от бързината на конкурентите. В общото класиране Льоб увеличи аванса си пред Петерханзел на 7:48 мин, докато Сайнц излезе 3-и, изпреварвайки Ал-Атия.

При мотоциклетистите Тоби Прайс се върна в битката за челните позиции с успеха в етапа. Австралийският пилот на КТМ изпревари с 2:21 мин Антоан Мео (КТМ), а трети се нареди Стефан Швитко със същата машина (+2:33 мин). Загубилият етапните си победи в предните два дни заради наказания за превишена скорост в извънсъстезателен участък Хоан Барда Борт остана 5-и, като този път това не беше в резултат на санкция. Водачът в генералното класиране Паоло Гончалвес (на втората снимка) с Хонда в този пробег остана едва 12-и, но запази върха с 1:45 мин спрямо Швитко. Прайс излезе 3-и с пасив от 1:47 мин. Съвсем близо е и Борт, който е 4-и (+2:27 мин).

При ATV-ата миналогодишният победител Рафаел Соник (на третата снимка) отпадна от състезанието. Той получи повреда в своята Ямаха след 215 км и спря терминално. Досегашният лидер в общото класиране Игнасио Касале пък спря в отсечката с проблем в двигателя и загуби около 1 час и 20 мин. Най-бърз в етапа беше Алексис Ернандес с Ямаха, следван от южноафриканеца Брайън Барагванат и местният герой Алехандро Патронели, и двамата с Ямаха. С успеха Ернандес излезе начело в общото класиране, следван само на 48 сек от Алехандро. Неговият брат – Маркос Патронели, е 4-и. 

При камионите първа победа в надпреварата взе екипът на Камаз. Етапният триумф донесе победителят от 2015 г. Едуард Николаев, който водеше оспорвана борба целия ден с Мартин Коломи (Татра), като в крайна сметка успя да надделее с 2 минути и половина над чеха. Трети за деня, на 4 минути след победителя, завърши Федерико Виягра (Ивеко), следван от съотборника си Тон Ван Генугтен и Петер Верслаус (МАН). Въпреки успеха си вчера, Николоаев е 7-и в генералното класиране на рали Дакар 2016. А там начело излезе Виягра, но на едва 5 секунди пред Верслаус.