Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Льоклер не иска да е №1, а Ферари да насочи усилията си...

Льоклер не иска да е №1, а Ферари да насочи усилията си към единия пилот от даден момент през сезона

2359
0
Шарл Льоклер, Карлос Сайнц, Ферари
Шарл Льоклер и Карлос Сайнц; снимка: Ферари

Шарл Льоклер изобщо не държи да има статут на пилот №1 във Ферари, но иска в определен момент от сезона усилията на отбора да се насочат в посоката на единия от пилотите на тима. Матия Биното, който подаде оставка и трябва да си тръгне от Маранело в края на 2022 г., многократно подчертаваше през сезон 2022, че в Скудерията не се дава предимство на който и да е от състезателите. Според информация на Моторспорт Италия договорите на пилотите не включват клаузи, определящи статута им. С напускането на Биното обаче доста неща могат да се променят, включително отношението към тях.

Покрай информациите за освобождаване на Биното преди оставката му да бъде официално оповестена се появиха слухове, че Льоклер и неговият мениджър лобират за привличането на Фредерик Васьор. Смята се, че това се дължи на факта, че шефът на Алфа Ромео в F1 и монегаскът се разбират прекрасно. Познават се още от малките формули, а след това Льоклер дебютира в Гран при под негово ръководство. Това се тълкуваше от отделни наблюдатели като опит роденият в Монако пилот да получи и статут на №1 в тима. Моторспорт Италия пише, че няма такова нещо.

„Разказите за Шарл, блъскащ по масата и изискващ да е №1 са неверни. Информацията за това, че иска да бъде защитаван и на пистата, което неколкократно не се случи през 2022 г., също. Едно е да се говори за сценарий като Австрия през 2022 г., когато [Рубенс] Барикело бе принуден да намали и да пропусне [Михаел] Шумахер.“

„Съвсем друго е да се моли за подкрепа в надпревари, в които водиш (Монако и Силвърстоун през 2022 г., но и в Сингапур през 2019 г.), за да се окажеш впоследствие в догонваща позиция заради съмнителни стратегически избори“, се казва в материала

Междувременно президентът на Формула 1 Стефано Доменикали, който е и бивш шеф на Ферари, заяви, че за доброто на спорта Скудерията трябва да е конкурентоспособна.

„Наистина се надявам Ферари да намери точното решение и да продължи да върви в правилната посока. Тимът се възстанови в огромна степен спрямо позицията, в която се намираше преди две години. Необходимо е тимът на Ферари да е конкурентоспособен. Трябва да е силен отбор със силни пилоти, за да се бори срещу другите. На това се надявам“, заяви Доменикали.