Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Биното: Във Ферари няма пилот №1 и №2, позицията на пистата решава...

Биното: Във Ферари няма пилот №1 и №2, позицията на пистата решава нещата

1856
0
Карлос Сайнц, Матия Биното, Шарл Льоклер, Ферари
Карлос Сайнц, Матия Биното и Шарл Льоклер; снимка Ферари

Очакванията за добро представяне на Ферари през сезон 2022 са много високи. Скудерията започна проекта си за болид, създаден спрямо новите технически правила във Формула 1, значително преди другите топ отбори в спорта. Постигна сериозен напредък със задвижващата си система. Всичко това кара и тима, и тифозите да гледат с надежда към предстоящата състезателна година. Един силен болид обаче вероятно би довел до вътрешноотборно съперничество между Шарл Льоклер и Карлос Сайнц. Това води до въпроса дали във Ферари биха счели единия си състезател за приоритетен спрямо другия. Според шефа на екипа Матия Биното ситуацията ще се реши на писта.

„По отношение на пилотите често сме казвали, че ситуацията на пистата ще диктува действията ни. Приоритет винаги е отборът, в това няма никакво съмнение. Но ако се състезават за важна позиция в шампионата, то пистата ще посочи кой ще е по-напред.“

„Понякога нещата не опират само до таланта и възможностите на пилота. Един състезател може да има малшанс – проблеми, грижи с издръжливостта, катастрофи.“

„Според мен на настоящия етап не ни е необходима и нямаме политика на това кой е номер 1 и кой номер 2. Просто обсъждаме нещата въз основа позициите на пилотите си на пистата винаги, когато се наложи“, обясни Биното

Ферари се пребори с Макларън за третото място при конструкторите в миналогодишния шампионат на Формула 1. Отборът започна сезон 2021 предпазливо, без да си поставя някакви високи цели. Дори позиция в топ 3 на отборите не бе на дневен ред след лошия сезон 2020. Скудерията обаче направи много силна финална част на първенството и имаше изключително сериозен напредък със задвижващата си система. Подемът в немалка степен се отдава и на пилотите. Един от бившите състезатели на тима – Фелипе Маса – сподели, че Сайнц и Льоклер са много важни за екипа.

„Най-добрите години на Ферари бяха с [Михаел] Шумахер. След 2009-та обаче те не бяха на върха или близо до него. Имаше много промени, а в такива моменти е важно да запазиш спокойствие. Във Ферари това е трудно. Проблемът на Скудерията не е с пилотите, а с колата, с отбора. Сайнц и Льоклер са много важен пилотски тандем. Сайнц работи упорито, бърз е, постоянен. Дали може да печели зависи от колата. Не е и лесно да имаш съотборник като Льоклер“, сподели бразилецът.

Според Маса през новия сезон Мерцедес и Ред Бул пак ще са водещите отбори, но Ферари и Макларън биха могли да се доближат до тях.

„Надявам се Ферари да печели победи през 2022 г. след всички тези промени. Аз съм ферарист. Но не е лесно. Изисква се страшно много работа и хладен разсъдък, за да се постигнат добри резултати“, допълни той.