Начало Избрани Льоклер: Обиколката беше страхотна

Льоклер: Обиколката беше страхотна

1529
0
Жан Алези и Шарл Льоклер
Жан Алези и Шарл Льоклер, снимка Пирели

Шарл Льоклер спечели квалификацията за Гран при на Франция в F1. На пистата Пол Рикар, пилотът на Ферари записа невероятна обиколка за 1:30.872 мин. Това бе общо седми полпозишън за състезателя от Монако от началото на тазгодишния сезон в F1. Също така Скудерията грабна първа стартова позиция на френското трасе за пръв път от 1990 г. насам.

Веднага след като излезе от своя болид, Льоклер призна, че битката с Верстапен е щяла да бъде по-трудна, ако не е била помощта на Карлос Сайнц. Испанецът застана пред своя съотборник, който използваше въздушната струя, идваща от автомобила на 27-годишния състезател. По този начин монегаскът имаше по-добра скорост на правата Мистрал.

„Беше страхотна обиколка. Цял уикенд се борих да направя добър тур и най-накрая успях. Но трябва да призная, че ми помогна и Карлос. Това беше невероятна екипна работа. Без него Макс щеше да е много по-близо. Надявам се, че Сайнц ще може да се присъедини към нас в борбата за победа в утрешната надпревара“, каза Льоклер.

Пилотът на Ферари призна, че е очаквал в Ред Бул да бъдат по-бързи, имайки предвид скоростта, която показаха в третата свободна тренировка. В допълнение, той е бил изненадан от темпото на Скудерията в квалификационната сесия.

След Q1 бях много изненадан от темпото, което имахме“, обясни той.

Също така в Q2 бяхме много силни. Някак си успяхме да обърнем нещата за квалификацията. Това бе добра изненада.“

Въпреки че е позитивно настроен за неделното състезание, Льоклер остава предпазлив по отношение на това, което може да направи Ред Бул.

Чувствам се добре“, каза той.

Но отново е трудно да се разбере какво са направили момчетата от Ред Бул вчера, защото имаше огромна разлика във времената за обиколка. Нека да видим да видим какво ще се случи“, завърши Шарл Льоклер.

Другият пилот на Ферари Карлос Сайнц ще потегли от последна редица след като смени своя двигател. Испанецът изигра ключова роля в успеха на своя съотборник след като му осигури въздушна струя.

„Това беше планът през целия уикенд. Трябваше да стигна до Q3 и след това да помогна на Шарл“, обясни Сайнц.

Дори и без да съм го практикувал, знаех повече или по-малко как да дам добро изтегляне. Всичко работеше добре. “

Запитан дали е можел да спечели полпозишъна, ако не е имал смяна на двигателя, Сайнц отговори: „Мисля, че трябва да се погледне целия уикенд.“

Бях много, много бърз, така че ситуацията е малко разочароваща. Това е уикенд, в който се чувствам най-добре с автомобила.“

Но както казах, щастлив съм, че Шарл спечели полпозишън. Радвам се и за отбора на Ферари.“

Мисля, че тази година получихме много критики [за] стратегията. Днес просто показахме, че сме много солиден отбор и че се разбираме много добре. Атмосферата е много добра. Готови сме да си помагаме взаимно, доколкото е възможно.“