Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Льоклер: Предпочитам квалификация на мокро и състезание на сухо

Льоклер: Предпочитам квалификация на мокро и състезание на сухо

1577
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер; снимка: Ферари

Иван Тенчев, Монреал. Във видимо отлично настроение, уверен и както винаги откровен Шарл Льоклер заяви на срещата си с медиите преди Гран при на Канада, че победата в Монако вече е част от миналото. За него и добрите, и лошите уикенди трябва да се приемат с възможно по-малко емоции и да се концентрира върху следващото състезание. Купонът в Монако след победата му у дома е бил символичен и вече на 100% е насочил вниманието си към това, което ще се опитат да направят с Ферари на пистата „Жил Вилньов“. Според него това ще е още един шанс Скудерията да победи Ред Бул предвид характера на пистата с високи бордюри. На тях „биковете“ имат проблеми с последния вариант на болида си. Той работи отлично на гладки и бързи трасета, но не и на върху бордюри и неравности.

„Монако беше особено удобна за нас, а тук трасето е може бе по-скоро неутрално, защото Ред Бул ще са силни на правите, но завоите могат да са удобни за нас“, отбеляза Льоклер

Льоклер обясни, че за Ферари в момента най-голям проблем остават бавните дълги завои, както и още малки други детайли. Като цяло обаче колата е много по-бърза и удобна за каране, което му дава увереност преди уикенда в Канада. През миналата година представянето на Скудерията тук не бе никак добро още от квалификациите. Сега картината е много по-различна. Ферари е близо до Ред Бул от началото на сезона, както и Макларън. Екипът от Уокинг спечели в Маями и бе супер силен в Монако.

След успеха си по родните улици Льоклер намали преднината на Макс Верстапен в шампионата до 31 точки. Той обаче омаловажи предположенията, че вече се превръща в претендент за титлата.

„Все още не мисля за шампионата“, каза Льоклер

„Но определено целта е да мога да печеля състезания всеки уикенд. Все още мисля, че тимът на Ред Бул е малко по-силен от нас, но за наш късмет Имола, Монако, а вероятно и тази писта тук не са подходящи за най-силните страни на тяхната кола. Но вярвам, че от Барселона нататък може да видим Ред Бул повече като в началото на годината. Затова трябва да използваме всяка възможност тук и на подобни писти, имайки предвид следващите ни подобрения. Да се надяваме, че това ще ни помогне да сме пред тях.“

Льоклер заяви още, че наистина прогнозите са за дъжд през уикенда в Монреал и лично той би предпочел ако вали да е в събота на квалификацията. Тогава с новия му рейс инженер, от когото е доволен, ще се опитат да вземат максимума в една обиколка. Но ако вали, нека да е в събота, защото в състезанието може да се променят страшно много неща и да се загуби предимство ако го има изобщо, както всички смятат за последните стартове.