Начало Избрани Льоклер със специална каска в Монреал

Льоклер със специална каска в Монреал

826
0
Шарл Льоклер, Ферари
Шарл Льоклер, снимка Ферари

Шарл Льоклер ще използва специална каска по време на уикенда в Монреал. Пилотът на Ферари реши да почете паметта на човека, чието име носи емблематичното канадско трасе- Жил Вилньов. Подобно на Льоклер, легендарният канадец е един от най-обичаните пилоти на Ферари в F1.

Вилньов e смятан за един от най-талантливите пилоти в F1. Канадецът записа шест успеха за екипа на Ферари в периода 1978-1981 г. Първият му успех е по-специален от всички останали тъй като той печели домашната си Гран при на Канада в края на сезон 1978. Тогава трасето носи името „Нотр Дам“ и приема първия си старт от F1. За съжаление Вилньов губи живота си по време на квалификацията за Гран при на Белгия 1982, която се провежда на пистата Золдер. Малко след това трасето край Монреал е преименувано в памет на звездата на Ферари

Льоклер кара болида Ферари 312T4 на Вилньов от 1979 г. Това се случи на пистата Фиоранo през май 2022 г. Така Скудерията отбеляза 40-ата годишнина от инцидента в Золдер. Разбира се, каската на Льоклер оказва още по-голяма почит към покойния канадец. Дизайнът на каската е създаден от художника и приятел на Льоклер Адриен Павио.

„Жил Вилньов- той беше толкова невероятен пилот“, каза Льоклер във видеоклип на Ферари.

„Той изпитваше толкова много страст изпитваше към Ферари. Тя можеше да се види веднага, когато излизаше на пистата. Това е моята специална каска за уикенда, вдъхновена от дизайна, който имаше Жил“, добави пилотът на Ферари.

Миналата година Льоклер сподели впечатленията си след като кара болида на Вилньов. Монегаскът уточни, че това е било незабравимо преживяване за него.

„Беше много специално. Искам да кажа, че преживяването беше невероятно. Тогава автомобилите бяха много различни спрямо сега.“

„Веднага щом се качих в автомобила, усетих, че сигурността, която имаме сега, е просто невероятна. Тогава е трябвало да си много силен психически, за да натискаш толкова много тези автомобили с толкова малко сигурност. Беше хубав и много игрив и като автомобил, така че ми беше готино“, завърши Шарл Льоклер.

Има и други пилоти, които използват специални каски този уикенд. Единият от тях е Валтери Ботас, който е избрал дърварска тематика, проектирана от приятелката му Тифани Кромуел. Ланс Строл пък използва каска в цветовете на знамето на Канада. Канадецът възнамерява да продаде на търг каската, ръкавиците и обувките от домашното си състезание, за да събере средства и да подпомогне засегнатите от неотдавнашните горски пожари в Канада.