Начало Други Льоклер вече не е част от Академията на Ферари

Льоклер вече не е част от Академията на Ферари

5943
0
Артур Льоклер
Артур Льоклер, снимка Ферари

Артур Льоклер вече не е част от Академията на Ферари. Това стана ясно, след като тимът от Маранело публикува съобщение в своя сайт. Льоклер все пак ще остане част от семейството на Скудерията под някаква друга форма. В същото време стана ясно, че Джок Клиър поема ръководството на Академията, заменяйки на този пост Марко Матаса.

Льоклер се присъедини към Академията на Ферари през 2020 г. Няколко години по-рано това направи неговият по-голям брат Шарл Льоклер. В момента 26-годишният състезател кара за Скудерията в F1 и записа пет победи на сметката си

По-малкият брат Льоклер също записа успехи в младежките формули. 23-годишният състезател се състезава във Формула 3 през 2021 и 2022 г. с тима на Према. През този период той записа три победи и още няколко подиума. Миналата година Льоклер спечели титлата и в азиатската Формула Регионал.

Тази година Льоклер кара във Формула 2 с отбра на ДАМС. За съжаление, кампанията на монегаска бе доста трудна. Той записа само един подиум и финишира 15-ти в крайното класиране с актив от 49 точки.

Макар че вече няма да бъде част от Академията на Ферари, Льоклер ще остане част от семейството на Скудерията под някаква форма. Понастоящем пилотът от Монако няма гарантирана състезателна програма и най-вероятно ще напусне Формула 2. Има варианти той да се прехвърли в световния шампионат за издръжливост (WEC) или в състезанията с GT автомобили.

Артур Льоклер не е единственият състезател, който напуска Академията на Ферари. Към него се присъединява Джеймс Уортън. Младият австралиец спечели тазгодишната кампания във Формула 4 ОАЕ. Има вероятност той да се присъедини към академията на някой друг отбор от F1.

Ферари потвърди пилотите, които ще бъдат част от Академията през 2024 г. Скудерията продължава да разчита на Оливър Беърман. Британецът остава във Формула 2 за още една година, този път обаче с тима на MP Motorsport. Тази година Беърман записа няколко сесии зад волана на Хаас VF-23.

Във Формула 3 италианците ще бъдат отново представени от Дино Беганович, а във Формула Регионал Европа- от Рафаел Камара. Останалите състезатели в Академията са Мая Вюг, Тука Тапонен и Аурелия Нобелс.

Междувременно стана ясно, че Джок Клиър поема ръководството на Ферари Академи. Британският инженер заменя на този пост Марко Матаса, който беше начело от 2018 г. насам.