Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Лосаил – непознатото за F1 предизвикателство

Лосаил – непознатото за F1 предизвикателство

18917
0
Лосаил, Катар
пистата Лосаил; снимка: Сузуки

Гран при на Катар бе включена в календара на Формула 1 за сезон 2021 заради отпаднали вследствие на пандемията от коронавирус надпревари. Състезанието ще се състои на пистата Лосаил. Трасето е добре познато най-вече от MotoGP. Наложи се да бъдат направени някои промени, за да отговори на изискванията за F1.

За първата в историята на Формула 1 Гран при на Катар Пирели ще предостави на отборите трите най-твърди типа гуми от гамата си. C1, C2 и C3 ще са съответно хард, медиум и софт. За пети и последен път този сезон ще се използват най-твърдите смеси на доставчика на гуми.

Данните и симулациите сочат, че Лосаил като характеристики и натоварване е подобна Силвърстоун и Муджело

Настилката е доста агресивна към гумите, а сцеплението – подобно на Бахрейн – може да се повлияе от навяван на трасето пясък. Поради тези причини от Пирели са предпочели да посочат най-твърдите гуми, които да се справят с натоварванията.

Старт-финалната права е дълга малко над километър. Поредицата от 16 завоя означава, че гумите работят много сериозно през цялата обиколка. Очаква се това да доведе до доста сериозно износване. Настилката е оригинално положената през 2004 г.

Катар е един от четирите старта през сезон 2021, които се провеждат след смрачаване

Това означава, че еволюцията в температурата на пистата е различна от обичайните на останалите писти промени. Екипите тепърва ще установяват с колко падат градусите. В пустинята разликата между дневна и нощна температура е много сериозна. Първата и третата свободни тренировки ще се състоят през деня, когато е горещо. Втората сесия и квалификацията ще са в условия, доближаващи се към тези, при които ще се проведе състезанието.

„Катар е вълнуващо ново предизвикателство на едно уникално трасе със свой специален характер“, посочи спортният директор на Пирели Марио Изола. „Нямаме търпение за първата си визита там. Работата на нова писта винаги е интересна. Разчитахме на данни от симулатора, както и предварително събрана информация, за да посочим точно тези гуми. Картината обаче ще се изясни наистина едва, когато започнем работа на самата писта Лосаил.“