Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Лосаил – непознатото за F1 предизвикателство

Лосаил – непознатото за F1 предизвикателство

16964
0
Лосаил, Катар
пистата Лосаил; снимка: Сузуки

Гран при на Катар бе включена в календара на Формула 1 за сезон 2021 заради отпаднали вследствие на пандемията от коронавирус надпревари. Състезанието ще се състои на пистата Лосаил. Трасето е добре познато най-вече от MotoGP. Наложи се да бъдат направени някои промени, за да отговори на изискванията за F1.

За първата в историята на Формула 1 Гран при на Катар Пирели ще предостави на отборите трите най-твърди типа гуми от гамата си. C1, C2 и C3 ще са съответно хард, медиум и софт. За пети и последен път този сезон ще се използват най-твърдите смеси на доставчика на гуми.

Данните и симулациите сочат, че Лосаил като характеристики и натоварване е подобна Силвърстоун и Муджело

Настилката е доста агресивна към гумите, а сцеплението – подобно на Бахрейн – може да се повлияе от навяван на трасето пясък. Поради тези причини от Пирели са предпочели да посочат най-твърдите гуми, които да се справят с натоварванията.

Старт-финалната права е дълга малко над километър. Поредицата от 16 завоя означава, че гумите работят много сериозно през цялата обиколка. Очаква се това да доведе до доста сериозно износване. Настилката е оригинално положената през 2004 г.

Катар е един от четирите старта през сезон 2021, които се провеждат след смрачаване

Това означава, че еволюцията в температурата на пистата е различна от обичайните на останалите писти промени. Екипите тепърва ще установяват с колко падат градусите. В пустинята разликата между дневна и нощна температура е много сериозна. Първата и третата свободни тренировки ще се състоят през деня, когато е горещо. Втората сесия и квалификацията ще са в условия, доближаващи се към тези, при които ще се проведе състезанието.

„Катар е вълнуващо ново предизвикателство на едно уникално трасе със свой специален характер“, посочи спортният директор на Пирели Марио Изола. „Нямаме търпение за първата си визита там. Работата на нова писта винаги е интересна. Разчитахме на данни от симулатора, както и предварително събрана информация, за да посочим точно тези гуми. Картината обаче ще се изясни наистина едва, когато започнем работа на самата писта Лосаил.“

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.