Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Лотус с амбиция да се класира в топ 3 при отборите през...

Лотус с амбиция да се класира в топ 3 при отборите през 2013 г.

56
0
Кими Райконен

Отборът на Лотус има нова амбициозна цел за предстоящия сезон във Формула 1 – да се класира в топ 3 при екипите. Тимът завърши четвърти при конструкторите миналата година, така че челната тройка е следващата цел, заяви в интервю за Гадзета дело спорт собственикът на тима Жерар Лопес.

Целта през 2013 г. ще е да се наредим сред първите три тима в класирането и да съкратим разликата спрямо най-бързите. През миналия сезон им отстъпвахме с малко. Стремежът ни през 2012 г. бе да вземем победа в поне едно състезание, както и да сме в борбата при лидерите. Всичко това изпълнихме успешно. Четвъртото място при конструкторите е отличен резултат – заяви люксембургският бизнесмен. – А всички, които се съмняваха в мотивацията на Кими [Райконен], сега идват да ми кажат, че никога не са поставяли под въпрос отличната му форма. Това ме кара да се усмихвам. Винаги съм вярвал, че нещата ще се развият по начина, по който се случиха. Райконен не е просто талантлив пилот, а работи много и това се отрази на резултатите ни.

Според Лопес световният шампион във Формула 1 за 2007 г. се чувства не просто свободен в Лотус, а значим и полезен:

– През останалото време има пълна свобода. Успя да намери верния баланс. В никакъв случай не се налага да го контролираме. Кими изпитва ентусиазъм и желание за работа. На мен пък са ми нужни състезатели, а не роботи.

Бизнесменът очаква повече като представяне от втория пилот на тима Ромейн Грожан. Освен това той смята, че шумът около французина и катастрофите му бе прекалено раздухан.

– Резултатите ни от 2012 г. доказаха четири неща: високото ниво на пилотите, скоростта на Грожан, умението да развиваме добре автомобила си (подобрихме формата си в последните стартове за сезона) и способността в два поредни сезона да създаваме конкурентоспособни болиди. Ако продължим да развиваме всичко това, то ще сме в отлична форма през новия сезон – каза още Лопес.

Що се отнася до слуховете, появили се през 2012-а, за това, че има намерение да продаде отбора, то бизнесменът обясни, че е готов да води преговори, ако се появят заинтересовани инвеститори.

– При дискусиите със спонсори обсъждаме не само разположението на логата им върху автомобила, но и доста други делови перспективи – добави той.