Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Лотус с официален протест срещу системата F-duct на Мерцедес

Лотус с официален протест срещу системата F-duct на Мерцедес

27
0
Джеймс Алисън

След Австралия и Малайзия, сега в Китай екипът на Лотус за трети път ще има възможността да подаде официален протест срещу отбора на Мерцедес. Възможността в Китай обаче вече е използвана. Причините за протеста, както и задължителната такса от 2000 евро е била депозирана при делегатите на ФИА днес следобед.

Техническият директор на Лотус, Джеймс Алисън е дал нова писмена обосновка на въпроса, защо според него Мерцедес W03 не отговаря на правилата на ФИА. Още в предишните две състезания от Лотус имаха намерение да протестират, но след като Розберг и Шумахер спечелиха едва 1 точка в предишните два старта, официален протест не бе подаден.

Според Лотус е нарушена точка 3.15 от техническият регламент на ФИА. В нея се казва, че пилотът не трябва да манипулира аеродинамични елементи от колата, с изключение на задното крило посредством системата DRS. И при двата прегледа на колата на Мерцедес в изминалите състезания, W03 бе обявена за легална. Тези прегледи бяха необходими заради неофициалните запитвания на някои отбори. Сега в Китай колата отново е обявена за легална от комисарите на ФИА, срещу което протестира и екипа на Жерар Лопез. След подаването на официален протест, със случая ще трябва да се занимае апелативния съд на ФИА. Все още обаче не е ясно, кога ще заседава той.