Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Лотус се съмняват в легалността на изпускателната система на Катерам

Лотус се съмняват в легалността на изпускателната система на Катерам

33
0
Сирил Абитебул

От екипа на Катерам не се притесняват от подозренията на Лотус, че ще трябва да променят своята изпускателна система преди старта на сезона в Мелбърн. Това стана в отговор на изказване на техническия директор на Лотус, Джеймс Алисън, пред журналисти в първия ден, когато англичанинът изрази съмненията си в легалността на този елемент от колата на Катерам.

„Почти не съм огледал много от останалите коли, но от това, което видях, а именно един детайл от изпускателната им система, не съм сигурен че ще оцелее до старта на сезона в Мелбърн”, заяви вчера Алисън.

Става дума за малко парче от шасито на изхода изпускателната система, насочващ изгорелите газове към пода.

Изпълняващият длъжността тим шеф на Катерам, Сирил Абитебул, смята, че тази част на колата е извън забранената от точка 5.8.4 от техническия регламент зона, но смята, че е възможно да бъде обсъждана от ФИА и останалите отбори.

„Според моите разбирания, нашето решение е в рамките на регламента”, заявил Абитебул пред Аутоспорт. „Тествахме го през миналата година и никой не направи забележка. Все пак сме поласкани, че Джеймс Алисън е обърнал внимание на това, което ние сме направили с нашата изпускателна система.”

Абитебул обяснява, че Катерам ще направят всичко, за да се съобразят с правилата, но и че в тестовете могат да бъдат използвани решения, който да не се използват в състезания.

„Целта на тестовете е именно да се изпробва и разбере начина на работа на някои елементи. Една от зоните, в които всички са съсредоточили усилията си е именно изпускателната система и затова и ние изпробваме различни решения. Ще е интересно да видим изясняването на този въпрос преди първото състезание.”