Начало Top Moto News Лоус ще продължи кариерата си в WSBK

Лоус ще продължи кариерата си в WSBK

107
0
Сам Лоус
Сам Лоус, снимка Mark VDS Racing Team

Сам Лоус ще продължи кариерата си в WSBK. Британецът отваря нова глава в кариерата си и се прехвърля в световния Супербайк шампионат заедно с екипа на Marc VDS. Лоус ще кара мотор Дукати Панигале V4 R.

Лоус се завръща в падока на WSBK след повече от 10-годишно отсъствие. Британският състезател кара в по-ниския клас „Суперспорт“ в продължение на няколко сезона. През 2013 г. той стана световен шампион в WSSP с мотор на Ямаха

Лоус взе изненадващо решение след като спечели титлата в Суперспорт. 32-годишният състезател реши да се прехвърли в клас Moto2 на световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ, вместо в WSBK. Този ход бе доста изненадващ.

Британецът се намира в деветата си кампания в Moto2. До момента Лоус има 10 победи, 26 подиума и 20 полпозишъна в средната категория на световния шампионат по мотоциклетизъм. Най-добрият му резултат бе трето място в крайното класиране в съкратения от пандемията сезон 2020.

Лоус прекара и една кампания в MotoGP. Британският състезател караше за екипа на Априлия Грезини Рейсинг. За съжаление, Лоус така и не успя да се адаптира към трудния за управление мотор RS-GP. В крайна сметка той записа само две класирания в зоната на точките и се върна в Moto2.

Днес стана ясно, че догодина Лоус се прехвърля в WSBK заедно с отбора на Mark VDS Racing Team. 32-годишният британец ще кара Дукати Панигале V4 R. Това е моторът, който спечели миналогодишния шампионат и продължава доминацията си и през този сезон благодарение на Алваро Баутиста. Догодина Лоус ще се засече със своя брат близнак Алекс Лоус, който е част от заводския отбор на Кавазаки

„Винаги съм имал за цел да се състезавам в WSBK. Това е напълно нормална стъпка, след като спечелих титлата в Суперспорт през 2013-та“, сподели Лоус.

„Но тогава аз избрах да се прехвърля падока на Гран при. Щастлив съм и се гордея, че имах толкова добра кариера в този шампионат. Смятам, че сега е чудесен момент да премина в WSBK, за да опитам различна машина и да се науча да карам мотор от тази категория. Освен това вярвам в себе си и знам, че мога да постигна добри неща на пистата“, добави пилотът на Marc VDS.

Mark VDS ще продължи участието си в Moto2 с два мотоциклета, докато в WSBK ще разполага със само една машина.

„Радвам се и съм готов да започна това ново приключение в Световния шампионат по Супербайк. Още по-голямо удоволствие ми доставя да го направя с нашия страхотен пилот Сам Лоус“, заяви собственикът на отбора Марк ван дер Стратен.

„Много съм горд, че започвам това ново приключение с Дукати. Това несъмнено е мотоциклетът, с който трябва да се състезаваме в WSBK.  Тази възможност за разширяване идва в идеалния момент. След 14 години в MotoGP, където Marc VDS Racing Team показа голям потенциал, ние сме готови да се изправим пред ново предизвикателство“, добави белгийският милиардер.